Личният лекар в община Кочериново д-р В. Каракостова: Идеята джипита да влизат в Ковид отделения е противозаконна, млади лекари специалисти могат да помогнат

Благоевградската лекарка д-р Виктория Каракостова, която работи като джипи в община Кочериново, определи като необмислено и противозаконно предложението общопрактикуващи лекари да влязат в Ковид отделенията.

„Първо, Законът за здравето определя джипитата като еднолични търговци и не им позволява да работят  в болничната помощ, нито  като специалисти на кабинет в доболничната. Второ, повече от половината общопрактикуващи лекари са над 65-годишна възраст, т.е. попадат в рисковата група, младите са много малко. Има остър дефицит за джипита,  поради което професията се практикува от възрастни лекари, някои от които се принудиха да вземат специалност на стари години. Знам за лекар, който е взел специалност на 80 години, познавам и колежка, която стана специалист по обща медицина на 70 години. Напълно неприемливо е тези хора да обикалят по къщите на карантинирани лица и да правят тестове за Ковид-19, каквато идея се лансира. В колата си ли ще правя тестовете? Нито имам оборудване, нито достатъчно защита. Няма как общопрактикуващите лекари, които не ни водят „първа линия“, но реално сме, защото на ден преглеждаме десетки пациенти, потенциални вирусоносители, да бъдат изпратени в Ковид отделенията. Според мен помощта може да дойде от младите лекари специалисти, които са на кабинет в извънболничната помощ”, категорична е д-р Виктория Каракостова, която беше един мандат зам. председател на борда на директорите на МБАЛ – Благоевград и познава отвътре проблемите на болницата.  

Като джипи с голяма практика и листа от 2500 пациенти, миналата година тя не е получила нито една противогрипна ваксина. „Тази година при 700 пациенти над 65-годишна възраст, които имат право на безплатни ваксини, получих едва 50 броя, и то след скандал по телефона с управителя на фирмата доставчик. Това е  капка в морето, едва 7 %, докато в София са доставяни над 15 % , което за мен е пълна дискриминация“, категорична е д-р Каракостова.

Сред нейните пациенти също има заразени с коронавирус от втората вълна, включително и нейна колежка, която е на болнично лечение.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Факт

    Лекари на възраст над 70 години не са уморени от работата, от която се оплакват постоянно.. Хипократовата клетва ли ги мотивира или култът към Мамон?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *