Милен Велчев: Магазини може да се регистрират като ресторанти заради 9% ДДС

Никога не съм смятал, че диференцираните ставки по ДДС трябва да се използват за подпомагане на отделни сектори, те са като бомба – водят и до желани, и до нежелани ефекти, а и до много негативни за бюджета странични ефекти, заяви бившият финансов министър Милен Велчев в предаването „Офанзива“ по Канал 3.

„По отношение на ДДС нищо различно не трябва да се прави от досегашното – еднаква ставка за всички стоки и услуги. Защото обратното може да доведе до доста злоупотреби, като например няма да се учудя, ако много магазини за хранителни стоки се регистрират като ресторанти, за да ползват новата ставка“, обясни той.

„Хипотезата за сериозен негативен ефект върху бюджета включва приемане на всички постъпили в НС предложения, бе прието само правителственото предложение. Така ефектът ще е ограничен и няма да се наложат други компенсаторни мерки“, коментира финансистът.

„Финансовото министерство конкретно посочи какви биха били последиците при приемане на всички предложения, до което не се стигна“, отбеляза Велчев.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *