Министър Танева отряза искането на петричкия депутат Ст. Божинов да отмени сливането на горските стопанства в Първомай и Петрич: Приветствам такива предложения, направени по икономически причини

Земеделският министър Десислава Танева вчера категорично отказа да отмени заповедта на директора на Югозападно държавно предприятие инж. Дамян Дамянов за закриване на ТП „ДГС Първомай” и прехвърлянето на дейността му към „ДГС Петрич”. Заповедта е от 26 февруари т.г. и е в сила от 1 май 2020 г., а настояването „ДГС Първомай” да се запази като структура в състава на ЮЗДП бе на депутата от ВМРО Стоян Божинов.

Още през март Божинов депозира в министерството 3 въпроса до министър Танева: ще бъде ли отменена заповедта предвид нейната несправедливост, ще потърси ли министърката отговорност от инж. Дамянов за създаденото напрежение в двете стопанства заради сливането и колко служители ще бъдат съкратени от „ДГС Първомай”.

Към питането си депутатът, който е от Петрич, бе добавил и мотиви: „ДГС Първомай” е определящо за икономиката на едноименното петричко село, в него работят много хора от района, а и като териториален обхват и дейност стопанството е по-голямо от „ДГС Петрич”. Освен това в момента и в двете стопанства работата не вървяла, липсвали пари за заплати, а с обединението държавата се опитвала от двама бедни да направи един богат, което нямало как да стане.

Въпросите на Божинов намериха място в дневния ред едва на вчерашния парламентарен контрол, но с отговора си от парламентарната трибуна министър Танева бе категорична, че не само няма намерение да отмени заповедта за сливането на двете стопанства, но и ще приветства всякакви подобни предложения, защото те се правят по икономически причини.

„Пандемията се отрази и на дейността на ЮЗДП – според получения от мен доклад за първите 4 месеца на тази година предприятието изостава с 20% в сравнение със същия период на миналата година и в областта на реализацията на дървен материал, и като залесяване”, обоснова се Танева. Според нея правилно инж. Дамянов е преценил съкратеното стопанство да е това в Първомай, защото „ДГС Петрич” е създадено през далечната 1913 г., а това в Първомай -0 чак през 1968 г., и то първоначално само с цел да предпази от ерозия определена местност.

От ЮЗДП потвърдиха, че влязлото вече в сила обединение на двете държавни горски стопанства е направено единствено за по-добра организация на работата и за финансово стабилизиране. Освен това засега съкращения в персонала не се предвиждали.

От 1 май досегашният директор на „ДГС Първомай” Симеон Ефремов е преназначен за главен инженер на „ДГС Петрич”, а главната счетоводителка на закритото предприятие поема счетоводството на петричкото Горско, тъй като наскоро петричката счетоводителка напуснала. Местоработата на останалия персонал в закритото ДГС си остава същата, тъй като Горското в Първомай става участък в обединението. Разликата е, че вече местните горски ще работят под прякото ръководство на директора на „ДГС Петрич” инж. Христо Делин, който е начело на стопанството от миналия август, и ще си получават заплатите от Петрич.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Кафало

    Кой го сложи този абдал за дУпетат, бе? Като го слушах как срича и не може две думи на кръст да прочете, потъна в земята от сром!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *