Община Сапарева баня иска от министър Вл. Горанов 1 млн. лв. безлихвен кредит, за да излезе от финансовия колапс

Общинските съветници в Сапарева баня гласуваха на закрито заседание кметът Калин Гелев да подаде документи пред Министерството на финансите с искане за 1 млн. лв. безлихвен кредит. Причината е да се стабилизира финансовото състояние на общината .

Както „Струма” писа, преди около месец е пристигнало писмо в Общинската администрация от Министерството на финансите, че община Сапарева баня е сред общините с финансови затруднения.

Обяснението на кмета К. Гелев за тежкото финансово състояние на общината бе, че през ноември 2019 г. община Сапарева баня е платила цялата сума от 240 000 лв. по съвместен проект с община Соко Баня, която не е била коректна и не е приключила проекта навреме. В началото на месец май 2020 г. на община Сапарева баня са възстановени 182 000 лв. от внесената по проекта сума и вече е изрядна по графата разходи.

Според кмета другата причина е неплащането на данъци. „Има хотелиери, които дължат петцифрени суми за данъци и такси. Търсим си парите чрез съда, но това е продължителен процес. Те се обжалват на различни инстанции и минава време. Докато ги осъдим и дадем на съдия-изпълнител да вземе задълженията към хазната, минават една-две години, коментира Калин Гелев.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *