
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
8 стръка праз, 600 мл прясно мляко, 2 с. л. брашно, 2 с. л. краве масло, 1 с. л. горчица, 1 щипка индийско орехче, сол и черен пипер на вкус, краве масло за намазване, 2 филии хляб, 1 с. л. зехтин.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Празът се почиства и се нарязва на парчета с дължина от около 10 см. Готви се на пара, докато омекне, изважда и се реже на по-дребно. Брашното се запържва в маслото до златисто. Малко по малко се налива топлото прясно мляко и се бърка, докато се получи гъст сос. Прибавя се горчицата, овкусява се със сол, черен пипер и индийското орехче, разбърква се и се дърпа от огъня. Хлябът се смила в блендер и се смесва със зехтина. Тава за печене се маже с разтопено масло. В нея се слага празът, залива се със соса и се поръсва с трохите. Ястието се пече в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор до готовност – 25 минути.