„Отклонението“, или как една поема промени разбирането за света

Отклонението. Как светът стана модерен“ на Стивън Грийнблат представлява забележително изследване на историята за това как един древен ръкопис, който в продължение на хиляди години е потънал в забвение, внезапно е преоткрит и неговото използване променя хода на човешката история, давайки начало на епохата на модерността. Както показва Грийнблат, в известна степен това е плод на случайност – преди около шест века един любознателен и находчив млад човек взима напосоки от библиотечния рафт стар ръкопис, разбира с въодушевление какво държи в ръцете си и разпорежда този ръкопис да се препише и разпространява. Ръкописът е последният оцелял препис от древноримска философска поема – „За природата на нещата“ на Лукреций, великолепна поема с изключително опасни за времето на нейното преоткриване идеи: че вселената съществува без помощта на богове, че религиозният страх е разрушителен за човешкия живот, че материята е съставена от малки частици, намиращи се в постоянно движение, които се блъскат една в друга и се оттласкват в нови посоки. Преписите и преводите на тази древна книга дават тласък за Ренесанса, вдъхновявайки художници като Ботичели и философи като Джордано Бруно; формират мисленето на учени като Галилео Галилей и Фройд, Дарвин и Айнщайн; оказват силно въздействие върху писатели като Монтен и Шекспир, повлияват върху политици като Томас Джеферсън, оставяйки своя отпечатък дори върху Декларацията на независимостта.

„Отклонението. Как светът стана модерен“ на Стивън Грийнблат е наградена с „Пулицър“ за нехудожествена литература (2012), а също с наградата „Джеймс Ръсел Лоуел“, Американската национална награда за книги (2011) и др.

Книгата представя влиянието, което откритието и разпространението на последното запазено копие на този текст на Лукреций оказва върху европейската мисъл и разбирането на света изобщо, отключвайки пред човечеството вратите на модерността. Книгата представлява изключително ерудиран текст, с множество препратки към древни и нови философски и литературни текстове, с поредица примери от културната история на европейския континент през последните шест столетия. Същевременно текстът е поднесен на изключително ясен и четивен език, представяйки най-сложните философски идеи и схващания по увлекателен за всеки читател начин. Изложението предлага поредица от любопитни истории за възприемането на идеите на Лукреций, за доктринерски реакции срещу тяхното разпространение и за опияняващото въздействие, което те имат върху просветлени умове от различни епохи.

По един любопитен начин „Отклонението. Как светът стана модерен“ на Грийнблат провежда скрит диалог с „Името на розата“ на Умберто Еко и дава свой нов прочит за пътищата, по които човечеството поема в края на Средновековието. И в двата случая става въпрос за търсенето и намирането (или безвъзвратното загубване) на древна книга. Но ако при Еко изчезването на трактата на Аристотел за комедията обрича човечеството на липса, която ще тегне над него векове наред, при Грийнблат погледът е по-оптимистичен и има лъч на надежда: преоткриването на книгата на Лукреций е онзи повратен момент в европейската и световната история, след който светът вече не може да бъде същият, а пътят към модерността е предопределен. Нещо повече, съчинението на Лукреций и неговият жизнерадостен характер успяват до голяма степен да компенсират липсата и човечеството получава своя, макар и случайно споходил го, шанс.

За автора

Стивън Грийнблат е сред най-известните съвременни историци на литературата. Шекспировед, литературен критик, професор в „Харвард“, почетен доктор на Лондонския университет, гост-професор в „Оксфорд“и постоянен изследовател в Колежа за висши изследвания в Берлин, един от основателите на новия историцизъм и на идеите, свързани с културната поетика. Носител на множество награди, сред които наградата „Мелън“ за изтъкнат учен в хуманитаристиката, награда на институт „Еразъм“, награда „Холберг“ за изключителни заслуги в изкуството и хуманитарните науки.

Книгата се предлага от Издателство Изток – Запад.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *