Поредният опит за строеж в района на Ловен дом в ръцете на Комисията по безопасност на движението

Комисията по безопасност на движението да даде становище за достъпа до частния имот, който е в района, известен на благоевградчани като къщичката на Баба Яга в парк Ловен дом, са поискали членовете на Общинския експертен съвет по устройство на територията на Благоевград от собствениците Николай Наков, Виктор Велев и Юрий Стоименов. Тримата бизнесмени неотдавна подадоха искане пред съвета за разрешение за изработване на подробен устройствен план (ПУП) заради намеренията си да застроят имота си, който по кадастралната карта на града е в местността Над черквата и е отбелязан като „изоставена орна земя“. Съдружникът в „Карол Фернандес Мийт“ и в МОЛ „Ларго” Н. Наков, директорът на „Информационно обслужване“ АД – клон Благоевград Ю. Стоименов, собственик на редица фирми, сред които „Ауто Мобиле 100“, „Транс логистик“ и „Камъшит керамик България“ и съдружник в „Терамилк“ и „Сигаз“, и строителният предприемач В. Велев депозираха за трети път в общината инвестиционните си намерения върху бившата детска площадка с пързалки и люлки в  парк Ловен дом“.

Тримата бизнесмени, които са собственици на 1/4 от имота, искат изработване на план за улична регулация за обособяване на нова обслужваща улица-тупик за достъп до имота им, но за изграждането й се засяга общински имот. През май след публикация на „Струма“ преписката изненадващо бе изтеглена от дневния ред на заседанието на Общинския експертен съвет по устройство на територията, но е била внесена и дискутирана на заседанието на 18 юни.

Това е трети опит на собствениците да получат разрешение от общината да строят на апетитния терен.  Първият е направен през 2012 г., когато сред съсобствениците е била и банкерката Вера Граховска, която продала впоследствие идеалните си части на Юрий Стоименов. Виктор Велев се сдобива с част от имота, целия с площ 2294 кв.м, като го купува през 2009 г. от Николай Вълов, собственик на няколко фирми, сред които „Нико Травел“ ЕООД и „Дъ Фейс“. Николай Наков пък купува част от земята от съдружника си в МОЛ „Ларго” Георги Тозев и сестра му Яна Тозева, а друга част те му даряват.

След първия неуспешен опит да получат разрешение да строят съсобствениците правят втори през 2014 г. Тогава пак внасят искане за ПУП и транспортен достъп до имота си в общината. Главният архитект В. Тинчев обаче отказва достъп с мотив, че достъпът до частния имот минава през терен общинска публична собственост с начин на трайно ползване обществен парк и заради това общината не дава разрешение  достъпът да се осъществи през него.

Сега тримата съсобственици предлагат трайния вариант за достъп до терена им да е чрез тунел под вадата, по който да минават, и настояват общината да им разреши временен достъп през парка, но практиката сочи, че много често временният достъп в годините се превръща в постоянен.

На сесията си в края на май общинските съветници на Благоевград възложиха на кмета Р. Томов да изготви списък на всички спорни имоти, които към момента се ползват като зелени площи, паркове, алеи, паркинги и т.н., но по общ устройствен план са с предназначение за строителство, за които към момента няма одобрени ПУП в землището на община Благоевград, и да се наложи мораториум върху процедурите за промяна на предназначението на тези имоти, като предложения в тази връзка няма да се внасят в ОбС за срока на ревизията.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *