Превозвачите в Югозапада в стачна готовност от 13 януари, 50 автобуса от Пиринско ежедневно пътуват до София, а пътниците са под критичния минимум

В стачна готовност са превозвачите в Югозапада. Заедно с колегите си от цялата страна превозваческите фирми от Благоевград, Гоце Делчев, Сандански и Петрич са готови от 13 януари да спрат да работят и да блокират извозването на пътници.

„Ножът е опрял до кокал. Дали ще фалираме с въвеждането на тол таксите от януари, или ще ни съсипе напълно нерегламентираната конкуренция вече е едно и също“, коментира Марио Богданов, член на Контролния съвет и регионален представител за Благоевградска област на Националното сдружение на автобусните превозвачи и управител на „Струма 11“, която участва във всички транспортни схеми.

В предупредително писмо до премиера Бойко Борисов и до министрите на транспорта, на финансите и на вътрешните работи превозвачите уведомяват за едномесечен предупредителен протест, който ще стане ефективен, ако управляващите продължат да неглижират проблемите в бранша.

Ангажименти и срокове за решаване на неотложни проблеми правителството е поело още през февруари на тази година, но 10 месеца по-късно позицията продължава да е изходна.

„Най-големият проблем е републиканската транспортна схема. В момента например 50 автобуса в Югозапада ежедневно пътуват до София, което не е нормално, тъй като пътникопотокът е на критичния минимум. Инкриминирането на нерегламентираните превози също се чака с месеци, но нищо реално не е направено“, обясни М. Богданов. Той обясни как чрез популярното напоследък споделено пътуване незаконни превозвачи извършват транспортни услуги, без да плащат лицензи и всички законови такси и данъци на гърба на редовните превозвачески фирми.

„Искаме да се определи един контролен орган на пътя, който да има правомощията да извършва пълна проверка на превозвачите. В момента ДАИ, КАТ, НАП, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ имат различни правомощия, което отваря „вратички“ и спасява от санкции незаконната ни конкуренция“, каза Богданов и посочи като пример как редовно с 8-местни микробуси се извършват незаконни превози от частни лица до Италия, Германия, Испания , както и до София, Пловдив и други големи градове, без пътниците да са застраховани при злополука, още повече че контрол от страна на всички институции към момента се извършва само в работните дни. Ако до 13 януари компетентните органи в държавата не предприемат конкретни действия за отпушване на огромното натрупано напрежение в бранша, преустановяваме безсрочно извозването на пътници“, категоричен бе регионалният представител на Националното сдружение на автобусните превозвачи.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *