Проф. Кантарджиев: Това е последната спокойна седмица относно COVID-19

Това е последната спокойна седмица по отношение на разпространението на коронавируса – имаме фалшиво епидемично благополучие. Това каза пред Агнеция „Фокус“ консултантът по ваксинационния процес към Столична община проф. Тодор Кантарджиев.

Според него здравната система трябва да се подготви, а хората да се ваксинират. Той заяви, че броят на ваксинираните у нас е обидно нисък за европейска държава

„Измина последната спокойна седмица по отношение епидемичното разпространение на коронавируса, но това не бива да ни стресира. От тази седмица вече продуктивното число расте и 1000 болни заразяват 1025 души“, уточни още проф. Кантарджиев.

Той посочи, че открито се срещаме с приятели, да посещаваме мероприятия и фестивали, но броят на заразените ще продължи да нараства през следващия месец. 

Проф. Тодор Кантарджиев обясни, че ваксините, които се прилагат в България предпазват и от „Делта“ варианта.

Професорът коментира, че на 1000 преболедували седем души могат да повторят инфекцията, а около 5% от ваксинираните биха могли да се разболеят, но ще прекарат инфекцията леко. Преболедувалите трябва да изчакат между три и шест месеца, за да се ваксинират и да получат силен имунен отговор.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *