РЕВОЛЮЦИОННА ИДЕЯ!Покривите на 13-те училища в Благоевград да се превърнат във фотоволтаици иска кметът Р. Томов

Да се изградят фотоволтаични централи до 30 kW на покривите на всички общински училища иска кметът на Благоевград инж. Румен Томов.Разходите за ел. енергия на учебните заведения ще паднат наполовина, ако това се направи, сочат направените проучвания. За да се реализира подобна идея и да се монтира такъв тип инсталация, е нужна площ между 200 и 250 кв.м. Проверка, направена на 13-те училища в Благоевград, установила, че всички отговарят на изискването за изложение и площ. Вариантът да се реализира изграждането на такива централи е чрез отдаване под наем на покривните конструкции, смята градоначалникът. Той е подготвил предложение до общинските съветници с искане да одобрят провеждането на търг за тази цел, като покривите се отстъпят за срок от 10 г., а в договора със спечелилия да залегне клауза, че след този период централите остават собственост на общината.

Ако местният парламент подкрепи предложението, заедно с падането наполовина на разходите за ток ще отпаднат и таксите, задължение към обществото, акцизът, таксите за достъп до разпределителната мрежа и до електропреносната мрежа, таксите за пренос на разпределителна мрежа и за пренос на електропреносна мрежа и общината ще се утвърди като модел за енергийно поведение заради повишаване на дела на възобновяемите енергийни източници.

„Преди години предложих на предишния кмет Камбитов подобна идея, но той я отхвърли като невъзможна за реализация, затова приветствам инициативата на сегашния кметски екип“, коментира пред „Струма“ директорът на Националната хуманитарна гимназия, най-старото средно училище в Благоевград, Марин Митов. Той обясни, че харчовете за електричество на учебните заведения никак не са малки в момента, и даде пример, че те плащат между 700 и 800 лв. на месец.

„По цял свят слънчевата енергия се ползва рационално, само ние не го правим, по необясними за мен причини. Ако се монтират такива централи, съм сигурен, че ще има възможност през лятото да се съхранява част от произведената енергия в акумулаторни батерии, които спокойно могат да се монтират в мазетата на учебните заведения, без да пречат на никого“, отбеляза гимназиалният директор.

Предложението на кмета се очаква да се внесе за спешно разглеждане на предстоящата сесия на местния парламент в последния петък от месеца.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

4 Коментара

  1. Ния

    ГолЕм революционер, голЕмо нещо! На спешно заседание трябва да се вземат решения как да се запази здрав градът ни, който се е запалил от Ковид. А „кметът“ ръцете си грее на огъня!

    Отговори
  2. До "уточнение"-то

    Отдавна няма „механо“, тъпите управляващи го дадоха на Югозападналия у-т и сградата вече не е общинска собственост! Друг е въпросът, че незаконният некадърник Юруков, запънал се като магаре на мост на ректорското място, не знае какво да го прави, а само краде пари от фиктивни ремонти. А кметът мисли ли кой ще чисти тези РV панели по покривите и колко ще струва това, защото иначе кпд-то им пада и са неефективни?

    Отговори
  3. Уточнение

    Най-много ток ще се произведе в механото.Огромна хеопсова пирамида, празна и двор като дендрариум!

    Отговори
  4. ЖичкоФ

    Ефектът ще бъде поразителен! Сградите ще станат уродливо грозни, погледнати от съседните кооперации, ама кмето живее на Баларбаши и не му дреме. А в електротехникума направо да почнат да сглобяват „Тесла“! Ток ще има!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *