
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- ориз – 300 г арборио или друг подходящ за ризото
- масло – бучка
- зехтин – 1 с.л.
- гъби – 500 г
- лук – 1 глава или пресен зелен лук
- бяло вино – 1 ч.ч.
- гъбен бульон – 800 мл
- масло – по 1 ч.л. на порция
- пармезан – 80 г
- черен пипер – прясно смлян
- сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Лукът се наситнява и се запържва в широк тиган с дебело дъно с една супена лъжица зехтин и една бучка масло (колкото кибритена кутийка).
Почистените и нарязани гъби се добавят в тигана и се задушават за няколко минути.
Добавя се оризът и се разбърква периодично, докато стане прозрачен.
Добавя се чашата бяло вино и след като се изпари, котлонът леко се намалява и се добавя постепенно черпак по черпак от топлия гъбен бульон. Целта е бульонът постепенно да се поеме от ориза.
След около 20 минути, когато цялата течност на бульона е поета от ориза, тиганът се дърпа от котлона и се добавя настъргания пармезан, сол, прясно смлян черен пипер на вкус и щипка лют червен пипер.
При сервиране на всяка порция ризото се добавя чаена лъжичка масло и по желание допълнително пармезан.