Секстормоз по български! Похотлив началник налита служителка, шеф на мина опипва колежка, загорял банкер отнесе глоба 4500 лева

Шефове отнасят глоби, защото във фирмите им е бил упражняван сексуален тормоз, а те не са го предотвратили. Има вече няколко случая, в които жени са се оплакали в Комисията за защита от дискриминация от неприлични предложения, посегателства и опипвания от страна на колеги на работното място, а в резултат освен самия извършител е бил санкциониран и чорбаджията, пише  „Телеграф“ репортаж по темата.  В последните години жертвите на секстормоз все повече набират смелост да споделят за случилото се и да потърсят възмездие.

В един от случаите жена, работеща в дружество от минната индустрия в подбалкански град, се оплакала от свой пряк ръководител, който я обсипвал с откровени сексуални предложения, опипвал я, пишел ѝ писма, звънял ѝ по телефона през деня и през нощта. Жената, която е майка на две деца, твърдяла, че работи под непрекъснат стрес, а работата ѝ е отговорна и нейна грешка би застрашила живота на колегите ѝ. Затова потърсила помощ от ръководителя на цеха, шефа на „Човешки ресурси“ и дори от изпълнителния директор на фирмата. Те обаче не обърнали внимание на случая и дори я обвинили, че пречи на началника си „да си гледа работата“ и му „дава поводи“. Жената твърди, че едва удържала съпруга си, който бил запознат със случващото се, да не се саморазправи. След като подала жалба в Комисията за защита от дискриминация са изслушани свидетели и от двете страни. В показанията им имало намеци за отколешна връзка между служителката и колегата, когото обвинява в посегателствата. Въпреки това е установено, че към него момент мъжът действително упражнявал сексуален тормоз над колежката си. Глобени са били както извършителят на деянието, така и управителят на дружеството, който е допуснал това да се случва в предприятието.

Има и куриозен казус, в който санкция от 2000 лева отнесъл само шефът на фирмата, а служителят, обвинен в секстормоз, се отървал. Случката станала във филиал на варненска компания в столицата. Една от служителките започнала да получава обаждания по телефона със запитвания за сексуални услуги. Оказало се, че номерът е публикуван в обява в сайт, предлагащ интимни забавления. След време жената установила, че компютърът, от който е публикуван номерът ѝ, е… на началника на офиса, в който работи. Тя подала сигнал срещу шегаджията в Комисията за защита от дискриминация. Той обаче се измъкнал от санкция, като казал, че много хора имат достъп до неговия компютър и няма доказателства, че точно той е качил номера в секссайта.

За сметка на това одрусан с 2000 лева бил шефът на холдинга. Причината е, че той не е реагирал на сигналите, които пращала до него служителката.   Ватманка в столицата пропищя от сексуален тормоз от страна на началник на отдел в трамвайно депо. Жената се оплаква, че началникът я преследвал, опипвал я, досаждал ѝ с желания да ходят заедно на екскурзии за негова сметка, като ѝ отправял неприлични предложения и я злепоставял пред останалите колеги. Мъжът обаче отрича обвиненията като твърди, че те се дължат неговото принципно и стриктно отношение като ръководител. От Столичния електротранспорт заявили, че независимо, че не са убеден в наличието на сексуален тормоз, мъжът е наказан с предупреждение за уволнение заради жалбите срещу него. Комисията за защита от дискриминация пък установила, че сексуален тормоз в случая е имало и наложила глоби както на извършителя, така и на шефа му – началника на депото. Сексуален тормоз е бил установен преди време дори и в полицейско управление в Русе, чийто началник имал нескрити аспирации към своя подчинена. Тогава Комисията по дискриминация издала предписание към вътрешния министър да вземе мерки и направи нужното срещу такива действия. В много други случаи обаче оплакванията от сексуален тормоз остават без санкции.

Тези случаи са трудно доказуеми, защото подобни интервенции обикновено се вършат без свидетели, а извършителите рядко са агресивни пред други хора, макар и това да не е изключено, посочват от комисията.   Най-голямата глоба за секстормоз, налагана някога от Комисията за защита от дискриминация, отнесъл управител на банков клон. Той е одрусан с 4500 лева, задето тормозил своя служителка след връщането ѝ от майчинство. Атаките му започнали още докато жената била в отпуск – пращал ѝ СМС-и, с които настоявал да му се обади, последвали обяснения в любов и предложения за съвместен живот.

Тя самата твърди, че никога не е показвала лични симпатии към управителя. След като се върнала на работа, била посрещната от него с думите „най-добрият служител в клона”. След като не откликнала на чувствата му обаче започнали проблемите – била нарочена за съкращаване, поставена е на друго работно място, без да има достъп до оперативната система за работа. Според правилника на банката в такива случаи жената трябвало да се оплаче на управителя на клона, но именно той бил човекът, който я тормозил. Затова потърсила съдействие от Комисията по дискриминация, където доказала чрез телефона си, че действително получавала неприлични СМС-и от шефа си. Наложени са му общо три глоби за общо 4500 лева.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *