Селски кметове в готовност! Напрежение сред стопаните заради клането на прасетата

В срок до 5 дни домашните прасета в селата от община Кюстендил трябва да бъдат доброволно умъртвени, това стана ясно на проведеното извънредно заседание на кметове и кметски наместници. Мярката е съгласно заповед на областния управител Виктор Янев.
На съвещанието кметовете и кметските наместници бяха инструктирани да информират населението за въведената мярка срещу африканската чума. Първи случай на заболяването в Кюстендилска област беше регистриран миналата седмица при отстреляни диви свине в землището на с. Четирци и с. Страдалово.
Според кметове на села това ще създаде напрежение сред стопаните, които вече са закупили животни за следващата година. За голяма част от жителите в малките населени места отглеждането на прасета е основният начин за осигуряването на месо.
Друга от темите на съвещанието е била относно старта на кампанията за разделно събиране на отпадъци в селата от община Кюстендил. Идеята е по този начин да се пресече образуването на нерегламентирани сметища.
Кампанията ще се провежда и на територията на град Кюстендил, където ще бъдат подсигурени контейнери за събиране на пластмаса. Следващото заседание на кметовете и кметските наместници ще се проведе на 13 декември
ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *