Сеч след проверка на Инспектората на ДФЗ в Благоевград! Еврозайци-фантоми докараха 8 наказания в Разплащателна агенция, старши експерт уволнен дисциплинарно, шефката Св. Сотирова със „забележка”

8 служители в Разплащателна агенция – Благоевград получиха дисциплинарни наказания в трудовите си досиета след неколкократни проверки на работата на агенцията, извършени от Инспектората на Държавен фонд „Земеделие” в разстояние на 2 месеца.

С първото наказание по Кодекса на труда – „забележка“, от вътрешноведомствената ревизия излизат началникът на Разплащателна агенция Светлана Сотирова и 5-има от експертите в отдел „Регионален технически инспекторат“ – Николай Мавродиев, Николай Митов, Зоя Генова, Василка Янева и Хасан Джимали. Мотивът за наказанието им е допуснати сериозни пропуски в преките служебни ангажименти и недостатъчен контрол върху бенефициентите и поетите от тях заедно със субсидиите ангажименти към фонда.

За несправяне с работата дисциплинарно е уволнена Виолета Узунова – старши експерт в същия отдел. Наказана е и колежката й Йорданка Колчева, която бе уволнена преди 2 г. от ексшефката на фонда Йорданка Андонова, но после получи ново назначение в държавната институция.

Извън сухата мотивировка заповедите за дисциплинарни наказания в отдела, който е лицето на ДФЗ с ангажиментите му да контролира всяко заявено животно и всеки заявен декар земя от субсидираните земеделци, конкретната причина са десетките нарушения, открити от Инспектората в договорите по мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“, и по мярка 6 – „Развитие на стопанство и предприятие по програмата за развитие на селските райони“.

Още миналата година по същата причина тук бяха наказани 4-ма служители – 2-ма бяха уволнени дисциплинарно, 1 се размина със „забележка“, а последният бе освободен по взаимно съгласие. Това стана, след като проверяващите откриха, че особено в Якорудско има цели села, получаващи субсидии за отглеждане главно на зайци и пъдпъдъци, а животните всъщност са само по няколко и бенефициентите трескаво си ги прехвърлят от двор в двор за пред проверяващите.

В скандала тогава се намеси и Окръжна прокуратура – Благоевград, която образува досъдебно производство срещу 3-ма от бенефициентите по мярка „Стартова помощ за млади земеделски стопани“, получили субсидия от по 24 466 лв. По един и същи сценарий животните на Джамал Мухамед и Мария Илкова от Благоевград и на Малина Цанкова от с. Логодаж се „изпариха“ между 2 проверки на Инспектората, втората от които – изненадваща.

Междувременно дори и бенефициенти от Благоевградска област, посочени в миналогодишния доклад на Инспектората на ДФЗ като груби нарушители на клаузите в договора с фонда и уличени в измама, тази година получиха от благоевградската Разплащателна агенция възможност отново да сключат договор с ведомството за още субсидии. За 2017 г. сумата по подмярка „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ бе 29 337 лв.

И последните няколко месеца не минаха без скандали в ДФЗ – Благоевград. Сигнал за нередности и „корупционни практики“ подадоха група земеделски стопани от Благоевградско, адресирайки го до главния прокурор Сотир Цацаров, аграрния министър Румен Порожанов и изпълнителния директор на ДФЗ Живко Живков. Това за пореден път изсипа цяла бригада проверяващи в Благоевград и окончателно затвърди славата на Разплащателната агенция като държавната институция с най-много констатирани нарушения на щат от персонала.

БОРЯНА ЦОНЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *