След 45 дни на поста шефът на Профилакториума в Перник д-р Иванчев напусна, избраха Е. Ненков за вр.и.д.

Редовното заседание на Общинския съвет в Перник, ръководено от председателя Димитър Колев, обсъди оставката на временно избрания за управител на СБПЛР /Профилакториум/ и взе решение за назначаване на нов вр.и.д. до провеждането на конкурс. Досегашният д-р Йордан Иванчев бе на поста 45 дни, пред съветниците той отчете свършеното за това време и обясни мотивите за оставката си. Д-р Иванчев е спечелил конкурс за шеф в болница за рехабилитация в София, а по новия закон няма право да заема две ръководни длъжности.
„Предложих на Общинския съвет вариант. Да бъде назначен друг на ръководния пост, а аз да съм лекар на 4 часа и да помагам, както и сътрудничество между двете рехабилитационни болници. Това е единственото решение“, каза д-р Иванчев пред съветниците.
Той направи и отчет на свършеното за дните, в които е бил управител, а те са малко над 40.
„Намалих извънредния труд, намалих част от разходите за топлоенергия, направих нова организация на труда. Така успяхме да платим заплатите на персонала за декември, заедно с февруарските възнаграждения. Успях да привлека и няколко дарители, както и да поставя видеонаблюдение на възловите места“, каза д-р Иванчев.
Той заяви, че Профилакториумът е с печална слава на хоспис, в който смъртността е много висока. Амбицията му била да промени тенденцията. Затова поставил лекар на входа, който да ревизира какви пациенти постъпват, защото имало много нередности.
Предложеният да заеме мястото на Иванчев – Емил Ненков, представи идеите си за справяне с управлението пред ОбС.
„Имам доста контакти с лекари и фармацевти, които могат да са от полза. Знам какви са основните проблеми на болницата – тежкото финансово състояние, отоплението и липсата на кадри. Ще проведа разговори с НАП, заради многото задължения на болницата. Считам, че имам енергията да се справя с управлението на това болнично заведение“, каза новият управител Емил Ненков.
„Слушам кандидата за управител и не мога да повярвам. Дали има представа от тази болница? Познава ли системата на здравеопазване? Тази болница има 1,5 млн. лв. задължения. Тя се финансира от данъците на перничани. Миналата година бе на тезгях за продажба от НАП, но успяха да я извадят. Той щял да води разговори! Но знае ли как се водят такива? Вървим към пълно унищожение на тази болница. Мисля, че в тази ситуация е по-добре да се откажем от нея. Стигнало се е дотам, че да търсим някой да се съгласи да стане управител. Мислете, преди да вземем решение. Това е ужасяващо, което в момента се предлага като алтернатива. Това е последният пирон в Профилакториума“, изригна съветникът Милан Миланов.
Въпреки това съветниците единодушно гласуваха освобождаването от длъжност на Иванчев, а след това с 22-ма „за“, 2-ма „въздържал се“ и един „против“ назначиха Ненков.
Съветниците от групата на ГЕРБ поставиха въпроси към кмета, на които той да отговори на следващото заседание. Александър Александров постави въпроса за сметосъбирането в селата, като съобщи, че в село Богданов дол съдовете за смет са махнати. Оказа се, че загубилата съдебно дело с общината фирма за сметосъбиране си е прибрала контейнерите, на тяхно място ще бъдат поставени нови. Денислав Захариев пък попита кмета спазена ли е заповедта за премахване на агитационните материали за отминалите парламентарни избори. Той заяви, че нововъведената организация на движение в централни улици на Перник създава предпоставки за катастрофи, затова се налага контрол от КАТ.
 Милан Миланов поиска отговор от кмета защо не работи рекламното осветление на паметника на Кракра и кога ще бъде демонтирана бившата училищна сграда до общината, подлежаща на разрушаване след земетресението от 2012 г.
Прието бе решение по предложение на кмета за освобождаване на наематели на обекти общинска собственост от наем за първите два месеца заради пандемичните ограничения. Взе се и решение за отдаване на помещения общинска собственост под наем, както и за продажби на общинска собственост.


 КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *