Собственикът на италианския цех за обувки в Дупница Кл. Мароки изнася машините, докато шивачките са пуснати в неплатен отпуск, дължи им по 2 заплати…

Собственикът на италианския цех за обувки в Дупница Клаудио Мароки е предприел акция по изкарване на машините от цеха, докато работничките са в неплатен отпуск. Читатели на „Струма“ алармираха на редакционните ни в петък следобед: „Елате и снимайте. Мароки изнася машини от цеха и ги товари в ТИР. Бяга,за да не плати на шивачките, на които дължи по две заплати. Изнася си оборудването от Дупница“.

Репортер на „Струма“ отиде на място и видя, че под ръководството на дясната ръка на Кл. Мароки – Луиджи Каприоти, наистина се изнасят машини от цеха и се товарят на ТИР. Един от товарачите заяви пред репортер на „Струма“, че шевните машини ще се закарат за рециклиране, но не уточни къде. Клаудио Мароки има обувен цех и в Гоце Делчев.

Шивачки припомниха, че преди време пак по такъв начин през почивните дни са изкарвани машини от цеха. Тогава последвали драстични съкращения на работници във фирмата.

Както „Струма“ писа, 100-тината шивачки бяха пуснати в неплатен отпуск, след като управителката им поставила ултиматум – излизат в неплатен отпуск за неопределено време, или отиват на борсата. От 60 шивачки, присъствали на събранието, на което им били поставени условията, 44 се съгласили и сами подали молби за неплатен отпуск, останалите 14 потърсиха помощ от синдикатите.

Преди около месец шивачките стачкуваха на работните си места, като отказаха да седнат зад машините и да започнат работа. Те искаха да им бъде изплатена заплатата за март и ваучерите за храна. Те не са получили и априлската заплата, и ваучерите за храна. Така Клаудио Мароки дължи вече по две заплати на шивачките, общо по около 1500 лв., плюс ваучери за храна за март и април.

Случващото се в момента в цеха на Кл. Мароки повтаря сценария отпреди близо 3 г., когато Л. Каприоти обеща на 200-те шивачки, че ще им плати две заработени заплати, но се изнесе в Пловдив, където откри нова фирма. След около половин година Л. Каприоти се върна в Дупница като началник в цеха на Кл. Мароки.

Както „Струма“ писа, тогавашният омбудсман Мая Манолова на няколко пъти дойде в Дупница, придружена от двама пиари, които я снимаха с шивачките, и обеща, че ще сигнализира Главната прокуратура, Инспекцията по труда и още куп организации за беззаконията, извършени от Л. Каприоти. Не последваха обаче никакви санкции срещу нарушителите.

Сега шивачките в Дупница отново са застрашени да останат без работа и без заработените 2 заплати…

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *