
Необходими продукти:
2 килограма червени чушки
500 грама патладжани
1 1/4 чаена чаша олио (или зехтин)
3 супени лъжици оцет
2 скилидки чесън
2 чаени лъжички сол (или на вкус)
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 240 градуса. Покрийте с хартия за печене дъното на средно голяма тава.
Прободете няколко пъти патладжаните с вилица и ги изпечете в загрятата фурна (или на скара), докато омекнат и се овъглят (около 30-40 минути). По същия начин изпечете и чушките. Сложете двата зеленчука в отделни купи, покрийте с фолио и оставете да се охладят за около 1 час. След това обелете чушките и патладжаните, отстранете семената им.
Измийте печените зеленчуци и заедно с чесъна ги смелете фино с помощта на кухненски робот или друг подходящ уред.
Загрейте олиото (или зехтина) в голяма тенджера. Изсипете в нея смлените зеленчуци и разбъркайте с дървена лъжица. Добавете солта, черния пипер и оцета. Оставете сместа да се готви на слаб до умерен огън в продължение на поне 2 часа или докато се сгъсти (консистенцията трябва да е като на лютеница). От време на време разбърквайте, за да не залепне по дъното на съда. Ако е необходимо, подправете допълнително.
Изчакайте готовият айвар да се охлади леко, след което може да намажете с него филия хляб и да поднесете със сирене. Вариант е да сервирате като гарнитура към основно ястие или да консервирате в буркани за зимата.