СТРАШНО Е! Пожарът се разпространява, поглъща всичко по пътя си, горят къщи, евакуират хора

Пожарът над Кресненското дефиле се разраства.Вече е обхванал около 2000 дка гори – широколистни и иглолистни, както и сухи треви. Пожарът се разраства на юг и има опасност за хоратав село Ощава и Стара Кресна, поради което започна евакуация на жителте им. Изгорели са две къщи в близост до село Ощава. Евакуацията на хора и животни се извършва под контрола на кмета на Кресна Николай Георгиев. Пожарът се разпространява и към село Влахи, община Кресна. Също така на мястото, където започна пожарът край село Мечкул, отново се е разгорял огънят и вече върви по склоновете към връх Пирин. Както инфорирахме временно бяха изтеглени пожарникарите от мястото, заради опасност за живота им. Огънят бушува в близост до транзитния газопровод за Гърция, за който увериха, че няма опасност.
38 военнослужещи с 5 специализирани машини от състава на Сухопътните войски се включиха в потушаването на големия горски пожар.

Два вертолета Ми-17 от авиобаза Крумово също оказват помощ за овладяването на огнената стихия.

Според областния управител Бисер Михайлов освен заради ураганния вятър положението е много сериозно и заради изключително сухата тревиста растителност и храсти. Екипи пожарникари от всички служби на територията на област Благоевград са мобилизирани в гасенето на пожара, възникнал в землището на с. Мечкул, община Симитли. Огнеборци от Благоевград, Симитли, Петрич, Сандански, Банско, Разлог, Гоце Делчев се включиха в борбата с огнената стихия. ЧЕЗ Разпределение България изключи електропровод, осигуряващ електрозахранването на селата Сенокос, Мечкул и Ракитна в община Симитли, както и селата Стара Кресна и Ощава в община Кресна.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *