Съборът в с. Блажиево събра разпръснали се из цяла България роднини, кметът Пл. Караканов грабна тъпана

Съборът в село Блажиево, община Бобошево, се превърна в най-масовото събитие на годината. Дългогодишният гастарбайтер Пламен Караканов, който се прибра със семейството си от гурбет в Италия и вече е втори мандат кмет на село Блажиево, и съпругата му Ралица показаха как се прави събор по италиански. Приятели от Италия и съученици на Караканов помогнаха финансово за ангажирането на четири певици и оркестър на живо.

Над 4000 човека дойдоха да се веселят на празника, на който се пяха народни песни и се виха дълги хора до два часа след полунощ. На събора дойдоха и много родственици от Айтос, Бургас, Пловдив и София на изселници от съседното село Каменик.

Кметът Пламен Караканов разказа: „В миналото село Каменик е било най-голямото село в района, с най-много жители. Но през 30-те години на миналия век свлачище повлича долната част на селото и къщите се срутват. Жителите му се пръскат по съседните села и други краища на страната, цяла една махала от село Каменик се е заселила в началото на село Блажиево, но всички знаят, че са от Каменик. Затова всяка година на събора роднини на преселници от цялата страна идват на блажиевския събор, за да се срещната в родния край с близки родственици”.

В полунощ Пламен Караканов грабна тъпана, за да се надсвирва с тъпанджията на оркестъра, и показа завидни умения. Майката на Пламен е била народна певица. „Затова ритъмът ми е в кръвта”, сподели той.

Кметшата Ралица се хвана на хорото до Сашка Тренева

Хората се веселиха от душа и сърце. Яна Манчева, която е голяма фенка на кмета, се надиграва с него на ръченицата. Тя сподели: „Много го уважавам, защото е много оправен като кмет и е добър човек”.

Събора откри с хоро Кирил Амбарков с четири групи танцьори от Дупница и село Ресилово на ансамбъл „Рила”, които взривиха публиката с изпълненията си. Бащата на Амбарков и родата му по бащина линия са от близкото село Вуково.


Блажиевският род Десподови на събора

Сред ВИП гостите на празника бяха екскметицата на село Слатино Сашка Тренева, екскметът на Бобошево Асен Волев, председателят на ОбС – Бобошево Стефан Тачев с трите си деца – дъщерята Надя и синовете Стефан и Емил. Кметът на дупнишкото село Крайни дол Георги Петров също дойде на събора със съпругата си.


Кметът на Крайни дол Герги Петров със съпругата си и приятели

На отрупани с кебапчета, пържоли и кюфтета на жар трапези насядаха десетки съборяни. На трапеза седна и Десподовият род от Блажиево. Блажиевският зет Валентин Станев дойде със семейството си специално от Велико Търново и сподели, че от години идва на събора, който много му харесва. 

ДЕНИ МИЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *