Със самолети доставиха новата ваксина срещу коронавируса в складове в Европа и САЩ

Американската авиокомпания „Юнайтид еърлайнс“ вчера започна да доставя ваксина срещу коронавируса, произведена от фармацевтичната компания „Пфайзер“, до складове в САЩ и в Европа, съобщи в. „Уолстрийт джърнъл“.

По данни на вестника, „Юнайтид еърлайнс“, в сътрудничество с „Пфайзер“ е започнала доставките на ваксината с товарни чартърни полети. В момента се зареждат складове в американския щат Мичиган и в Белгия, посочва БТА.

По-късно са планирани доставки в щата Уисконсин и в Германия.

За извършване на доставките авиокомпанията е поискала от федералното авиационно управление (ФАУ) на САЩ разрешение за транспорт на 6,8 тона сух лед, което е пет пъти повече от разрешеното по закон.

Ледът е необходим за поддържане на ниска температура на борда, за да може ваксината да се съхранява безопасно.

Миналата седмица германската фармацевтична компания БиоНТек и нейният американски партньор „Пфайзер“ изпратиха до управлението по санитарен надзор на качеството на хранителните продукти и медикаменти в САЩ искане за регистрация на ваксината срещу коронавирус.

Специалисти от надзорния орган ще проучат искането, а след това то ще бъде разгледано и от колегия независими експерти, които трябва да се съберат на 10 декември.

По този начин, използването на ваксината в извънредни ситуации може да бъде одобрено около средата на декември.

По-рано БиоНТек и „Пфайзер“ казаха, че са готови да започнат разпространение на ваксината до няколко часа след одобрението ѝ и че ефективността ѝ е 95 процента.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *