Убити и ранени след серия атаки с нож във Франция

Безпрецедентна атака срещу Франция – нападения с нож на няколко места в страната и извън нея. Има убити и ранени. Властите намекнаха за тероризъм.

Страната повиши равнището на готовност за цялата си територия до най-високото. Премиерът Жан Кастекс каза пред френския парламент, че реакцията на правителството за атаката ще бъде твърда и неумолима.

Първоначално бе съобщено за атака с нож рано тази сутрин във френския град Ница, близо до църквата „Нотр Дам“ – трима души са убити, а други няколко – ранени, предадоха Франс прес и Ройтерс.

По информация на местните медии по време на нападението мъжът е крещял „Аллах е велик!“

„Въоръженият с нож нападател е задържан и положението е под контрол“, заяви полицията.

Първите две жертви – мъж и жена, са убити в църквата, а трети човек е бил тежко ранен и е починал в близък бар, където потърсил убежище.

Нападателят е бил ранен в рамото и крака при полицейската акция и е закаран в болница „Пастьор“ в Ница.

По последни данни, той е на 25 години, тунизиец от Ница, името му е Брахим и е бил разпитан. Не се съобщават повече подробности за това.

По-рано френският телевизионен канал BFM, на който един от жителите на Ница даде снимка на нападателя, ранен от полицията и легнал на асфалта, заяви, че това е младеж с арабска външност. Според BFM той не е носел със себе си документи. Полицията е взела пръстови отпечатъци от задържания.
Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен съобщи в Туитър, че свиква кризисно съвещание, а парламентът почете жертвите с минута мълчание. Отделът на френската прокуратура за антитероризъм съобщи, че му е възложено да разследва нападението.

Кметът на Ница Кристиан Естрози определи атаката като терористична и настоя да се направи всичко „за унищожаването на ислямофашизма“. Той заяви, че докато бил с белезници, нападателят казал „Аллах акбар“.

Естрози спомена, че сред убитите е и клисарят на църквата. „След убийството в училище, сега ислямофашисткото варварство реши да удари църква, това е символ“, заяви кметът на Ница.

Конференцията на френските епископи осъди нападението и изрази пожелание, че „християните няма да се превърнат в мишени за убиване“.

Атаката беше осъдена и от Френския съвет на мюсюлманското вероизповедание.
Междувременно малко по-късно стана ясно още, че френската полиция е застреляла мъж, заплашил според едни медии с огнестрелно оръжие, според други – с нож, минувачи в град Авиньон, съобщи Ройтерс, като се позовава на полицейски източник и местни медии.

Полицията в град Лион пък е задържала мъж, облечен в джелаба, въоръжен с нож, на градската гара. Това съобщава телевизионният канал CNews, позовавайки се на полицейски източници, цитиран от ТАСС.

Според силите на реда заподозреният имал намерение да се качи на трамвай. Органите на реда смятат, че той се е готвил да извърши терористична атака. Полицията вече е установила, че задържаният е афганистански мигрант с изтекло френско разрешение за временно пребиваване. В момента разследващите проверяват съдържанието на телефона му, за да установят връзките му в страната и чужбина.

При възникнала разпра между двама души в района на Порт де ла Шапел в северната част на Париж един от участниците е извадил нож и е бил задържан от служителите на реда, съобщиха от полицейската пресслужба за РИА Новости. Според властите случилото се няма нищо общо с терористичното нападение в Ница.

„Става въпрос за кавга, станала между двама души. Разследването е в ход“, са предали от полицията за агенцията.

Междувременно саудитец намушка с нож и леко рани днес охранител на френското консулство в пристанищния град Джеда на брега на Червено море, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите. Държавната Саудитска агенция по печата не съобщи мотива за атаката. Тя обаче бе извършена на фона на изострено напрежение, след като ислямист обезглави учител във Франция, който показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед по време на урок по свобода на словото. Карикатурите бяха публикувани в парижкия вестник „Шарли ебдо“ и станаха причина за терористичното нападение срещу редакцията на сатиричното издание през 2015 г., при което бяха убити няколко журналисти.

Саудитски полицейски говорител каза, че нападателят в Джеда е бил арестуван от спецчастите за дипломатическа охрана. Той е на възраст между 40 и 50 години. Раненият охранител е бил отведен в болница за лечение, като няма опасност за живота му.

В декларация на френското посолство в Рияд се повтаря информацията за инцидента от местните медии и се осъжда „с нищо неоправданата атака“. Призовават се всички френски граждани, намиращи се в Саудитска Арабия, да бъдат „максимално нащрек“.

Атаката в Джеда съвпадна и с днешното кърваво нападение на въоръжен с нож мъж в църква във френския град Ница на брега на Средиземно море. Извършителят крещял „Аллаху акбар“ и обезглавил една жена и убил други двама души, преди да бъде задържан. Кметът на Ница окачестви случилото като терористичен акт.

Няма данни днешните случая в Ница и Джеда да са свързани.

По-рано този месец чеченец обезглави френския учител Самюел Пати в района на Париж.

Нападателят, който беше застрелян от полицията, искал да накаже Пати, защото показал в час по общество и право карикатури на ислямския пророк Мохамед, което за мюсюлманите е богохулство.

След убийството на Пати френски официални лица и множество граждани подкрепиха правото на публикуване на такива карикатури, които бяха носени на шествия в памет на убития учител, припомня Ройтерс.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *