Трагична равносметка: 8 къщи в Ощава изпепелени, унищожени складове и плевни

Обществен съвет, който да координира работата по подпомагане на пострадалите от пожара в Пирин, сформира ОбС в Кресна на ново, извънредно заседание вчера. В съвета влизат кметът Николай Георгиев, пълномощниците на пострадалите села – Ощава – Спас Ташев, Стара Кресна – Павел Паскалев, и Влахи – Васил Карабашев, както и общинските съветници Георги Костов, Кирил Лазаров и Севда Стоилкова. Основната му функция ще е да създаде организация за дарителска кампания и да осъществи контрол по разпределението на даренията на пострадалите жители.

По информация на кмета Н. Георгиев огнената стихия е поставила в най-тежко положение жителите на село Ощава. Там са изгорели къщите на Мария Костурска, Велко Илиев, Димитър Стойков, Йосиф Ковачев, Димитър Николов, Евгени Марков и на наследниците на Златан Радоицов и Васил Нушков. Изпепелени са и много плевни, складове, животновъдна база, но това не е единствената беда. Оказа се, че общо от обхвананите от огъня 19 хил. дка горски територии 3000 са общински, като са унищожени много мери и пасища, което поставя под въпрос оцеляването на местното фермерство, което е съсредоточено най-вече в с. Ощава, където се отглеждат над 700 глави едър рогат добитък при общо за общината около 1200. В този район е съсредоточено повечето и от общинското овцевъдство и козевъдство. Затова кметът Н. Георгиев подчерта, че една от задачите на обществения съвет е да намери възможност и да подпомогне със сено и концентрирани фуражи фермерите от района.

Общината в Кресна вече подготви мотивирано искане за оказване на помощ на бедстващите от Социално подпомагане – Благоевград, а пък с друго искане се търси помощ и от националния фонд „Бедствия и аварии”.

В мерките, които съветниците набелязаха като най-неотложни за решаване, са да се дадат еднократни парични помощи за храна, лекарства и други нужди на пострадалите. Такива могат да се предоставят по декларации от тях чрез заделяне средства от оскъдните бюджети на общината и ОбС.  По уверенията на кмета в акцията по даренията ще се включи и цялата Общинска администрация. На новия обществен съвет бе отредена и задачата по откриване на банкови сметки за дарения по парични преводи, а към общината ще действа и каса за набиране на дарени средства в брой.

Гражданите могат да участват освен с парични средства още с дарения на строителни материали, битова посуда и всичко, нужно за домакинствата. Общинската организация на БЧК с председател д-р Лиляна Маркова започна акция по събиране на одеяла, чаршафи, дрехи и други необходими лични вещи за пострадалите от пожара.

ЯНЕ ИВАНОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *