Цалуварчьи, зачестени кустурета и блага баница с ориз задължителни за празничната трапеза на кметското семейство в Банско

Семейството на кмета на Банско се определя като домошарско. Иван Кадев и съпругата му Лиляна /на снимката/ залагат на традицията в най-чист бански вид и нищо не може да ги отклони от установените от години обичаи. Празниците те споделят в домашна обстановка с най-близките си роднини и приятели. Трапезата е приятната отговорност на стопанката на дома. Нотариус Кадева е прецизна както в професията си, така и в следването на обичаите в Банско за Коледа и Нова година. На трапезата в навечерието на Рождество тя ще сложи ритуалните храни, които присъстват във всеки дом в България. Но ще има и традиционни за Банско храни, като цалуварчьи и зачестени кустурета, рецептите за които се предават в семейството от поколения. На новогодишната маса на кмета ще има капама, без която не остава нито една празнична трапеза в Банско. Ще има и баница – блага с ориз. „Тази баница е от малкото бански ястия, които могат да се приготвят във всеки дом“, казва кметската съпруга. Тя споделя рецептата и нарича всички да намерят късмет в нея. Но най-важно за семейство Кадеви са отношенията между хората около трапезата. Защото обичта и уважението е това, което прави празника. Такова е и тяхното пожелание за Новата година – във всички домове да има здраве, разбирателство и благополучие!
Блага баница с ориз – рецепта: 2 чаени чаши ориз се кавардисва и сварява, към него се прибавя 1 чаена чаша захар и пакетче ванилия. Отделно се приготвя плънка от 5 яйца, 1 чаена чаша захар, 1 кофичка кисело мляко, разбито с 1 чаена лъжичка сода и разтопено 1 пакетче масло. Корите на баницата могат да се навиват или налагат. Върху първата се слага плънка, а върху втората подсладеният ориз. Най-отгоре се намазва с останалата плънка, а ако не е останало от нея – с разтопено масло. Баницата се пече до златисто в загрята на 180 градуса фурна. След като се изпече, се задушава за кратко, а след това се нарязва, за да й излезе парата.
ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *