Шефката на лабораторията в МБАЛ – Благоевград д-р Цв. Иванова: „Делта” вълната няма да ни отмине при това слабо ваксиниране

Проби за Ковид-19 на благоевградски пациенти ще бъдат изпращани за секвениране в Националния център за заразни и паразитни заболявания, за да се провери дали не е индийският вариант. „Под особено внимание ще бъдат три групи пациенти с позитивни резултати след изследване с PCR. Това са хора, които са преболедували, но дълго време са били положителни -14 дни след установяване на коронавирусната инфекция, такива, които са ваксинирани с 2 игли и са се разболели, както и лица, завръщащи се от чужбина. Проучването за евентуално разпространение на „Делта” варианта на Ковид-19 в страната е възложено със заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров”,  заяви за „Струма“ началникът на микробиологичната лаборатория в МБАЛ – Благоевград д-р Цветанка Иванова.

„На този етап наборът за изследване е малък, тъй като през последната седмица засечените положителни проби са едва 6 броя. Много редки са случаите на хоспитализираните пациенти с ковидни усложнения.  Към момента се наблюдават други вирусни инфекции,  най-вече при децата, като има и хоспитализирани в детското отделение. Според мен ще има „Делта” вълна, тъй като много малко са ваксинираните. Странно е, че хората не искат да се имунизират и ги е страх повече от ваксините, отколкото от заболяването. Не знам какво не разбраха, но ако тази ситуация не се промени, четвъртата вълна няма да ни отмине. Ясно е, че ваксините не защитават на 100% , но при евентуална инфекция помагат за по-леко протичане на заболяването”, добави д-р Иванова.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *