Яйца по панагюрски

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
оцет – 1 – 2 с.л.
вода – 1.5 л.
сол
яйца – 8 бр.
кисело мляко – 400 мл краве
краве сирене – 350 г
чесън – 2 – 3 бр. скилидки
краве масло – 5 с.л.
олио – 3 с.л.
червен пипер – 1 – 2 ч.л.
магданоз – 1 връзка, ситно нарязан (по желание)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
След дълго лутане в опит да открия истинската рецепта тук за яйца по панагюрски, все удрям на камък – или е непълна, или доста осъвременена.

Затова ще си позволя да напиша рецептата така, както я е приготвяла прабаба ми и баба ми, както я приготвя и майка ми, както я приготвям и аз на моят син.

Ето и автентичната рецепта за яйца по панагюрски от панагюрче – кулинарче:

В дълбок съд се налива водата, слага се на котлона, добавя се солта и оцетът и се изчаква да заври. Счупете от ниско едно по едно яйцата внимателно в черпак и след това постепенно ги пуснете във врящата вода. Захлупете съда и ги варете на слаб огън. Ако обичате по-рохки яйца, ги варете около 3 минути, ако ги предпочитате по-твърди, ги варете поне 5 минути.

Когато се забулят хубаво, с помощта на решетъчна лъжица ги извадете внимателно и леко ги отцедете.

Подправете киселото мляко с начукания (в хаванче) чесън и малко сол.

Сиренето натрошете леко и разпределете в четири чинии. По желание може да залеете сиренето с две супени лъжици от водата, в която приготвяте яйцата.

Във всяка чиния сложете върху сиренето по две яйца. Млякото сипете отстрани.

Маслото с олиото загрейте на тиган. Ако сложите само масло, то ще прегори.

Не слагайте червения пипер в тигана!

Поръсете с червения пипер яйцата в чиниите и разсипете от загрятото масло във всяка порция.

По желание се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз. Може и копър.

https://recepti.gotvach.bg/r-64831-%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8_%D0%AF%D0%B9%D1%86%D0%B0_%D0%BF%D0%BE_%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%8E%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BE%D1%82_%D0%BC%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%B1%D0%B0

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *