НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
оцет – 1 – 2 с.л.
вода – 1.5 л.
сол
яйца – 8 бр.
кисело мляко – 400 мл краве
краве сирене – 350 г
чесън – 2 – 3 бр. скилидки
краве масло – 5 с.л.
олио – 3 с.л.
червен пипер – 1 – 2 ч.л.
магданоз – 1 връзка, ситно нарязан (по желание)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
След дълго лутане в опит да открия истинската рецепта тук за яйца по панагюрски, все удрям на камък – или е непълна, или доста осъвременена.
Затова ще си позволя да напиша рецептата така, както я е приготвяла прабаба ми и баба ми, както я приготвя и майка ми, както я приготвям и аз на моят син.
Ето и автентичната рецепта за яйца по панагюрски от панагюрче – кулинарче:
В дълбок съд се налива водата, слага се на котлона, добавя се солта и оцетът и се изчаква да заври. Счупете от ниско едно по едно яйцата внимателно в черпак и след това постепенно ги пуснете във врящата вода. Захлупете съда и ги варете на слаб огън. Ако обичате по-рохки яйца, ги варете около 3 минути, ако ги предпочитате по-твърди, ги варете поне 5 минути.
Когато се забулят хубаво, с помощта на решетъчна лъжица ги извадете внимателно и леко ги отцедете.
Подправете киселото мляко с начукания (в хаванче) чесън и малко сол.
Сиренето натрошете леко и разпределете в четири чинии. По желание може да залеете сиренето с две супени лъжици от водата, в която приготвяте яйцата.
Във всяка чиния сложете върху сиренето по две яйца. Млякото сипете отстрани.
Маслото с олиото загрейте на тиган. Ако сложите само масло, то ще прегори.
Не слагайте червения пипер в тигана!
Поръсете с червения пипер яйцата в чиниите и разсипете от загрятото масло във всяка порция.
По желание се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз. Може и копър.