HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

10 деца между 5 и 8 г. освидетелствани от психиатър за ден

Все повече деца биват освидетелствани в ТЕЛК – Дупница с психични заболявания. Само вчера д-р Александър Паризов, психиатър експерт в ТЕЛК, е прегледал 10 деца на възраст от 5 до 8 г. Помолен да коментира тревожната тенденция все повече деца да минават през ТЕЛК с психични проблеми, психиатърът д-р Ал. Паризов заяви:

“Тенденцията към увеличаване броя на децата с психични отклонения е тревожна. Броят им расте лавинообразно. Два дни през седмицата освидетелствам психичноболни в ТЕЛК. Броят на децата расте с всеки изминал ден. Преди години минаваха по 2-3 деца на месец и то от ромския етнос. Сега идват и българчета”, заяви д-р Паризов.

“В Дупница няма детска клиника за психичноболни. Децата, които минават през ТЕЛК, са изпратени за освидетелстване от столични клиники. При много от тях заболяванията са наследствени, което не означава, че родителите са с такива отклонения. Може роднини по права линия да са боледували и това да се е отразило и на децата от следващото поколение. Живеем в стрес. При бременните жени стресовите ситуации оказват влияние върху плода. Децата още в утробата на майката са невротизирани”, заяви психиатърът и допълни:

“Психиатричното отделение в общинската болница е пълно. Допреди два месеца отделението разполагаше само с 10 легла и се налагаше пациентите да бъдат изписвани, ако има тежки случаи. В момента отделението е с 26 легла и всички са заети. Голяма част от пациентите са алкохолици, които са деградирали и се нуждаят от подходящо лечение. Расте и броят на жените, лекувани от алкохолизъм. Има много интелигентни жени, останали без работа и доходи, които търсят спасение, като посягат към алкохола, но проблемите им не се решават, а се задълбочават”, заяви д-р Паризов.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *