
Продукти:
250 г боб
3 моркова
3 чушки
1 глава лук
1 с.л. ракия
1 с.л. захар
сол
За запръжката
1 глава лук
1/2 връзка магданоз
6 с.л. олио
1 с.л. брашно
1 ч.л. къри
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. джоджен
черен пипер
сол
Рецепта:
Бобът (250 г) се накисва за една нощ, след което водата се изхвърля. Залива се с нова вода, кипва се, отново се изхвърля и се залива с 1,5 л студена вода. Вари се заедно с нарязаните на дребно моркови (3 бр) и лук (1 глава).
Запръжката се приготвя, като в олиото се пържат заедно нарязани на дребно лук (1/2 връзка), останалите моркови и чушките (3 бр). Поръсват се с брашно (1 ч.л.), къри (1 ч.л.) и червен пипер (1 ч.л.), заливат се с черпак от бульона на боба и всичко се изсипва в тенджерата. Ястието се вари 20 минути, след което се поставят всички изброени подправки, вари се още 5 минути. Поднася се както топло, така и студено.
Съвет: За да се свари по-бързо бобът, във водата се слага 1 с.л. ракия.