Боб яхния

Продукти:

250 г боб

3 моркова

3 чушки

1 глава лук

1 с.л. ракия

1 с.л. захар

сол

За запръжката

1 глава лук

1/2 връзка магданоз

6 с.л. олио

1 с.л. брашно

1 ч.л. къри

1 ч.л. чубрица

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. джоджен

черен пипер

сол

Рецепта:

Бобът (250 г) се накисва за една нощ, след което водата се изхвърля. Залива се с нова вода, кипва се, отново се изхвърля и се залива с 1,5 л студена вода. Вари се заедно с нарязаните на дребно моркови (3 бр) и лук (1 глава).

Запръжката се приготвя, като в олиото се пържат заедно нарязани на дребно лук (1/2 връзка), останалите моркови и чушките (3 бр). Поръсват се с брашно (1 ч.л.), къри (1 ч.л.) и червен пипер (1 ч.л.), заливат се с черпак от бульона на боба и всичко се изсипва в тенджерата. Ястието се вари 20 минути, след което се поставят всички изброени подправки, вари се още 5 минути. Поднася се както топло, така и студено.

Съвет: За да се свари по-бързо бобът, във водата се слага 1 с.л. ракия.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *