16 студенти от НХА се настаниха при местните жители в селото на Майстора – Шишковци

Пред къщата на Владимир Димитров-Майстора в кюстендилското село Шишковци откриха 8-то издание на студентския пленер „В духа на Майстора”. 

Сред гостите бе и Явор Костадинов, един от първите участници в пленера през 2014 година. Той обаче пристигна вече в качеството на ръководител на групата, като докторант.

С добре дошли посрещна гостите студенти бившият кмет  на село Шишковци и инициатор за пленера Климент Терзийски. „Радвам се, че продължава традицията да посрещаме в Шишковци млади таланти, последователи на Майстора. Аз вярвам на тези млади момичета и момчета, че ще направят своите творения и те по стойност няма да отстъпват от картините на Майстора. У тях има желание да бъдат последователи на художника.  Ние ще създадем необходимите условия”, допълни Климент Терзийски.

Общо 16 студенти участват в пленера, които са настанени в домовете  на 12  местни. По-голяма част са скулптори, по-малко живописци.

„Преди да започне пленерът, вече започват да ме питат кога ще дойдат студентите, защото те дават живинка на местното население”, споделя кметът на селото Илияна Петрова.

Студенти от Националната художествена академия ще черпят вдъхновение от красивата природа на Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и Кюстендилското поле. Сътвореното там по стъпките на Рисувача ще бъде представено в Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“. За разлика от предходните години, този път ще бъде поставена конкретна задача на младите творци, която предвижда създаване на скулптурни творби за Алеята на влюбените в лесопарк „Хисарлъка“.

На 14 юли студентите ще участват в среща с творчеството на кюстендилски поети и музикални изпълнители „Поезия и музика край Струма“ в с. Шишковци, а след това в залите на галерията ще бъде открита изложба, която включва живописни платна, рисунки и скулптурни пластики.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *