Изображение на пенис с послание „За вас“ лъсна върху бюлетина в секцията в Добринище при съдебния оглед на делото за съветници от Банско

В Административен съд бе извършена проверка на недействителните бюлетини и преференции в СИК №17 в Добринище за избора на общински съветници в Банско от ГЕРБ и МК „ВМРО – КП Алтернативата на гражданите“. На огледа, който бе направен във вчерашното заседание от съдия Иван Петков, присъства само един от петимата кандидати за общински съветници, които оспорваха преференциалния вот. В присъствието на председателя на ОИК – Банско адвокат Иван Арсениев чувалът от секцията беше отворен и бяха описани всички изборни материали, които се намираха в него. Оказа се, че върху някои от опакованите с амбалажна хартия свитъци имаше изписани само цифри, без да е посочено за кои от трите избора са бюлетините – за общински съветници, кмет на Добринище или кмет на Банско. Установи се, че действително в протокола на ОИК – Банско са вписали неправилно като действителни гласове за листата на ГЕРБ 175 действителни бюлетини, вместо 197, което бе изтъкнато от жалбоподателите. Грешката била допусната от Информационно обслужване, но тъй като не беше повдигнат спор за действителните бюлетини, съдебната проверка се концентрира само върху недействителните бюлетини и преференциите. При нея се откри неправилно зачитане на преференции, но дали това ще доведе до разместване и промяна на избирателната квота, ще стане ясно от съдебното решение.
Иначе сред недействителните бюлетини бе открита една, върху която гневен избирател е изрисувал пенис и надпис „За вас“, което предизвика развеселяване сред проверяващите, като „протестната“ бюлетина бе описана в официалния съдебен протокол като цинично изображение. С приключване на огледа беше сложен край на съдебното дело и предстои произнасяне на съдията с решение по основателността на жалбата, подписана от петима кандидати за общински съветници за неправилно отчитане на преференциалния вот.
БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *