5 директорки на детски ясли и градини оцеляха от пенсионната “метла” на кмета Р. Томов

Пет години след пенсия е непоклатима на директорския пост шефката на Детска ясла № 3 “Славей” на ул. “Т. Александров” 3 в Благоевград Виктория Величкова. Колежката й в Детска ясла 12 “Кокиче” в жк “Еленово” Мая Качева също оцеля на поста, въпреки че е в пенсионна възраст. Аналогична е ситуацията и с директорката на детската кухня “Ам-Ам” в кв. “Струмско” Павлина Демиревска. Трите останаха извън полезрението на кмета Румен Томов, който заяви още на първата си пресконференция, че всички, навършили пенсионна възраст в Общинска администрация и в общинските структури, ще бъдат освободени, за да се отпуши системата за свежа кръв.
Обещанието на кмета обаче подмина пенсионерките Елка Зашева, директор на градина “Детски свят” на ул. “Марица”, и Маруся Иванова – на “Детелини” в района на плажа, които, макар че вече получават официално и пенсия наред с шефските си заплати, запазиха креслата си, докато други 4 техни колежки – Димитрина Шопова – на Втора градина “Св. Богородица” в жк “Еленово”, Елена Бояджиева – на Детска градина № 11″Здравец” в ромската махала, Василка Колчева – на ДГ “Усмивка” в Старо Струмско, и Вергиния Влахова – директор на ДГ № 10 “Мак” на ул. “Илинден”, бяха спешно пенсионирани, при това с настояване сами да си пуснат молби за напускане, за да не им изплатят полагащите им се 2 заплати за липса на предизвестие, тъй като финансовото състояние на общината не е незавидно.
Този двоен аршин предизвика буря от негативни коментари. Кметът Румен Томов обясни оставането на Зашева и Иванова в топлите шефски кресла с мотива, че е приел принципна позиция – който е навършил годините за пенсия в съответната година, да довърши започналата учебна година, затова ще ги остави на постовете до края на май 2020 г.
Оставането на двете дами обаче се свързва с близкото им приятелство с човек от предизборния щаб на градоначалника, както и с очакваното увеличение на заплатите им с 280 лв. от 1 януари 2020 г., което автоматично ще вдигне и общата сума на полагащите им се по колективен трудов договор 10,5 заплати. Така те ще вземат при пенсионирането си по 4000 лв. повече от колежките им, пенсионирани до края на 2019 г.
За пенсионерките в детските ясли и кухнята Величкова, Качева и Демиревска кметът Р. Томов призна, че никой не го е информирал, че са в пенсионна възраст и не са му подали коректно данни, но специално ще ги изиска, за да предприеме съответните действия.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

3 Коментара

  1. Анета Николова

    Браво,кмете!Дано и другите общини да вземат от вашия пример!Вие сте примеп не само за Блг-град,но и за цялата страна.
    Благодаря Ви!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *