Критични данни от Спешен център – Кюстендил: 80 % от изследвалите се за Ковид-19 положителни

Наблюдаваме и втори проблем – хората са уплашени и се появи психоза, щом вдигнат температура и идват за преглед, коментира шефът на МБАЛ д-р Ал. Величков

80% от изследвалите се за коронавирус в Спешен център – Кюстендил са с положителни проби, за страната този процент е между 30 и 40 %, заяви директорът на МБАЛ „Д-р Никола Василиев” д-р Александър Величков.

„Всеки ден се изпращат за анализ около 80 проби, при преминали около 120-130 пациенти. В момента за болнично лечение са настанени 80 души с пневмония и дихателна недостатъчност. Обособени са две отделения, съответно с 50 и 40 легла, осигурени са и 50 точки за кислородно лечение. Средно на ден се приемат за лечение между 10 и 15 души с коронавирус. От началото на месеца са приети и изписани около 180 души”. Д-р Величков определи като изключително тежко положението в болницата.

„Изправени сме пред една изключително тежка ситуация, с върховни усилия и на без това малкото  персонал на болницата да можем да се справим в настоящата ситуация. Искам да се обърна към жителите на Кюстендил. Това, което наблюдаваме, е в резултат на дифузно заразяване, вече не е огнищно и единственото, с което могат да ни съдействат всички хора, е да носят маски и да избягват контакти.  Заразяването става в домашна или работна среда. Маските трябва да покриват носа, ако разговаряте с някого без маска и той в момента е здрав, утре обаче може да има симптоми и вероятността и вие да сте заразен е огромна.  В ръцете на  хората е ключът да не се разпространи епидемията.

Умолявам всички да ни помогнат, нека да носят маски на работните си места, да ограничат контактите с възрастните членове на семейството си – баби, майки, дядовци, да ограничат техните излизания. В самото семейство, ако някой е със симптоми, трябва веднага да се изолира и по възможност да носи маска и вътре.

Умолявам всички да спазваме противоепидемичните мерки, което е единственият начин да ограничим натиска върху болницата.

В последните няколко дни се появи и втори проблем. Появи се  психоза, което е разбираемо, хората са уплашени. Вдигат температура и идват за прегледи с леки симптоми”, коментира  д-р Величков.

Той призова да не се натоварва системата при леки симптоми, няма нужда от преглед и тест. Хората трябва да се самоизолират и да се свържат с личния си лекар. Симптом за постъпване в болница е задух.  „Температурата за разлика от другите заболявания, където отшумява за няколко дни, тук тя остава от две до три седмици. Ако е само температурата, това е симптом, който ще отзвучи. Нека да не се прекалява с парацетамол, защото така пациентите могат да си навлекат чернодробно заболяване. По-добре да се редува парацетамол с аналгин”, каза д-р Величков.  По думите му  пациент не е върнат, но голяма част от идващите със симптоми могат да се лекуват и в домашни условия. “При нас ще настаняваме само пациенти, които са с изразена дихателна недостатъчност и необходимост от ползване на кислород, за да могат да бъдат осигурени легла за тежкоболните”, каза Величков.

В момента в болницата е подсигурен цял етаж с 50 легла за болни от коронавирус, както и още 40 легла от друг етаж на здравното заведение. “Още през лятото сме осигурили уредба за подаване на кислород”, каза д-р Величков.

Отделенията, въпреки болните и сред персонала на здравното заведение, са осигурени с 24-часово дежурство на лекар, сестра и санитар, посочи още директорът на здравното заведение. Той коментира и темата с разкриването на болница само за заразени с коронавирус и посочи, че откриването на такова здравно заведение в региона е неуместно. “Този въпрос може да се обсъжда в големи градове, където има много болници. Всяка една болница, ако се превърне изцяло в Covid болница, след приключване на епидемията ще престане да функционира”, каза д-р Величков.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *