Вижте градовете с най-замърсената питейна вода

Проучване на качеството на водата, извършено от Асоциация „Активни потребители“ показва, че в 39% (20 от 52) от пробите или в близо 50% (14 от 29) от градовете включени в проучването, има един или повече замърсители в питейната вода.

Допълнително в тези населени места се наблюдават потенциални проблеми с други показатели, чиито стойности са близки до максимално допустимите. Установеният процент на отклонение от стандартите е изключително висок. За сравнение, в достъпните данни, предоставени от ВиК дружествата и контролните органи, усреднено се докладват само около 1% отклонения, подчертават от асоциацията.

В 21 проби от 11 града, един или повече показатели се доближават до разрешените пределни стойности. С голяма вероятност може да се предположи, че при определени обстоятелства, например обилни дъждове, съпроводени със замътване на водоизточниците или при намаление на дебитите по време на засушаване, стойностите на тези замърсители могат да превишат максимално допустимите и потенциалната опасност да се превърне в реална.

Само в 11 проби (21% от всичките 52) от 4 града (14%) няма абсолютно никакви замърсители. Населените места без проблеми с питейната вода са Етрополе, Враца, Монтана и Панагюрище. За някои от тези градове, например Враца и Монтана, е имало многобройни сигнали за присъствие на тежки метали, които обаче не са се потвърдили.

На другия полюс, с най-замърсена вода, са населени места като Ботевград (3 несъответстващи показателя), Димитровград (2), Костинброд (2), Златица (2) и др.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *