Джипитата от Петрич няма да пътуват за ваксини до Сандански, всяка сряда екип на РЗИ ще ги доставя в общината

Всяка сряда в Петрич ще пристига екип на Регионалната здравна инспекция – Благоевград, който ще доставя необходимите ваксини за работата на общопрактикуващите лекари. За целта общината ще предостави помещение, което ще бъде оборудвано с нужната техника за съхранение. За това се договориха на среща вчера в Благоевград директорът на РЗИ доктор Михаил Кметски, областният управител Бисер Михайлов и кметът на Петрич Димитър Бръчков.

Както вестник  „Струма” писа, през миналата седмица бе затворен офисът на РЗИ в южния град, в който се помещаваше така нареченият „имунизационен кабинет” за съхранение на ваксините. Това породи тревогите на общопрактикуващите лекари, които в създалата се ситуация трябваше да пътуват до Сандански, за да се зареждат с ваксини. Транспортирането на ваксините до Петрич би породили риск от развалянето им. Затварянето на „имунизационния кабинет” може да доведе до срив на изпълнението на имунизационния календар, предупредиха петричките лекари. Председателката на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Петрич доктор Елена Янева изпрати възражение от името на колегите си до здравния министър доктор Петър Москов, директора на РЗИ – Благоевград доктор Михаил Кметски, областния управител Бисер Михайлов, председателя на Българския лекарски съюз доктор Венцислав Грозев и председателя на НСОПЛБ доктор Любомир Киров.

След срещата в Благоевград вчера кметът Димитър Бръчков коментира: „Запознах се с проблема от медиите и инициирах среща с директора на РЗИ – Благоевград доктор Кметски и областния управител Бисер Михайлов. За резултата от срещата уведомих доктор Янева като председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Има национална стратегия за оттегляне на тези кабинети от общините и съсредоточаването им в регионалните центрове. Но на срещата се уточнихме, че по никакъв начин не може да бъде нарушаван имунизационният календар. Всяка сряда, когато се получават ваксините, екип на РЗИ ще идва в Петрич с всички необходими налични ваксини, превозвани с необходимата техника. Никой от общопрактикуващите лекари няма да се налага да пътува до Сандански. Общината има няколко варианта за помещение, които можем да подсигурим, разбира се, с необходимите условия. Това е като уверение от моя страна с подкрепата на директора на РЗИ и областния управител”, заяви кметът Бръчков. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *