ЗА ПЪРВИ ПЪТ! Жена стана „Царица на ракията” в Коларово, общинският съветник Г. Тренчев обявен за „Цар на виното”

Жена за първи път стана „Царица на ракията4 на празника на лозаря и виното във второто по големина петричко село Коларово. Николина Великова, която се занимава със земеделие, отвя конкурентите си в конкурса, в който участваха основно мъже. В конкурса за Цар на ракията участваха девет кандидати, а за приза „Цар на виното” се бориха седем. Жури в състав Милчо Великов, Георги Мицков и председател агроном Сотир Мичев имаше нелеката задача да обяви тазгодишните призьори.

„Цар на виното – Коларово 2016” стана Георги Тренчев от най-голямото петричко село Първомай. Г. Тренчев е общински съветник в Петрич от партия ГЕРБ. Той дойде като официален гост заедно с колегата си съветник от същата политическа сила Живко Коемджиев, но се включи в конкурса и го спечели, като стана „Цар на виното”.

На второ място в конкурса за най добро вино се класира Зоя Ръжданова, трети е Димитър Паскалев. Приза „Цар на ракията – Коларово 2016” грабна Николина Великова от село Коларово, водещият Димитър Тренчев обяви, че тя е „Царицата на ракията” за тази година и е първата жена, спечелила този приз. На второ място се класира Димитър Паскалев, третото място бе присъдено на Георги Илиев. Победителите бяха наградени от кмета на село Коларово Атанас Гошев, те получиха царски жезъл, скиптър и царска гега. Получиха и медали, грамоти и награди. Тези „царски одежди” се връчват всяка година само в Коларово, изработва ги собственоръчно Димитър Тренчев.

Кметът на Коларово Атанас Гошев пръв заряза лозето в близост до местната ракиджийница на Андон Велчев „Сиромашка радост”. След него зарязаха и общинските съветници Георги Тренчев и Живко Коемджиев. Водосветът бе извършен от местния енорийски свещеник отец Павел. В ролята на Трифон бе Борислав Манчев, който заедно с Димитър Тренчев извършиха ритуала зарязване. На празника присъстваха стотици жители на Коларово и гости от цялата община, които бяха нагостени с кебапчета, кюфтета и суджуци. Поляната беше осеяна с димящи скари, осигурено бе безплатно вино и ракия. Присъстващите се насладиха и на богата музикална програма, изнесена от танцов състав „Шевица” с ръководител Димитрина Георгиева. Присъстващите не се сдържаха и тропнаха хоро на поляната, зурни и тъпани часове поддържаха градуса на настроението.

„Произвеждаме си ракия от 15 години, включва се цялото семейство, всички помагат, но аз знам в детайли технологията по правенето на ракията, всичко се прави с много любов и с много труд”, разкри „Царицата на ракията” Николина Великова. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *