Кметът на Белица изхвърли чистача на Горно Краище, чакал го 4 дни да му дойде настроение за работа

Кметът на община Белица Радослав Ревански вчера извърши първото дисциплинарно уволнение за мандата си, който започна миналия октомври – той изхвърли от работа чистача на с. Горно Краище Мехмед Аянски.

Аз този човек не го познавам, но разбрах, че е брат на бившия управител на общинската фирма „Мусала-2004“ Муса Аянски, който за 6 дни без всякакви снеговалежи в общината миналия декември ми поиска 4000 лв. за гориво, обясни Ревански. Мехмед го уволних дисциплинарно, защото ми се обади кметът на Горно Краище Бекир Бекир, който се оплака, че селото е потънало в боклуци, понеже чистачът им не идвал на рабта. Бекир го попитал кога пак ще благоволи да изчисти селото, а Мехмед му отговорил, че ще го направи, когато си поиска. Четири дни го чакахме да му дойде настроението за работа и когато отново не се появи, му пуснах заповед за дисциплинарно уволнение, призна общинският кмет.

Междувременно Ревански разбрал, че хигиенистът на Горно Краище се заканил да се жали от него в Комисията за защита от дискриминация, защото бил трудоустроен заради проблеми със зрението. В жалбата си, която гласял до държавната комисия, Аянски щял да се оплаче, че хем години наред въртял метлата на минималната за страната заплата, хем напоследък трудовите му ангажименти драстично се увеличили – освен метенето, селският кмет му разпоредил да чисти и водопроводните шахти, а в същото време му забранил да влиза в сградата на кметството, за да се оплаква. Това е и поводът Аянски да търси защита от държавната комисия – отказан му бил достъп до сградата на кметството.

Чистачът е единственият дисциплинарно уволнен в община Белица, останалите 11 души, които отстраних от работа през последните дни, са с прекратени договори по чл. 325, ал. 1 – по взаимно съгласие, уточни кметът на Белица. Случайно или не, те са все роднини на депутата Муса Палев, който бе опонент на Ревански на последните местни избори, и на чичо му Ибрахим Палев, който бе кмет на Белица до октомври 2015 г.

Молби за напускане „по взаимно съгласие“ подали братът на независимия депутат М. Палев и двамата му шуреи, както и 3-ма други негови родственици, които само по документи се водели горски служители, обясни общинският управник. Още когато станах кмет, усетих, че тези хора нямат намерение да работят в полза на общината, а само гледат да кръшкат от работа, обясни Ревански. Сред бойкотиралите работата му се оказал и племенникът на Муса Палев – Мустафа Палев, работил в инвестиционния отдел на общината, с когото Ревански се разделил пак по взаимно съгласие миналата седмица. Служителят не успял да обясни на Ревански защо по документи има асфалтиран път от Горно Краище до Краище, а на практика такъв няма. Уволнен е и главният секретар на общината, както и чистачките на кметствата в селата Лютово и Орцево.

Въпреки че още като спечели изборите Р. Ревански обяви намерението си да назначи 3-ма заместник-кметове, до момента заето е само едно от местата. Все още най-младият кмет в областта, който е едва на 32 г., търси подходящ заместник, който да се ангажира само с инвестиционните проекти на Белица. Изискванията на Ревански към най-важния му бъдещ заместник са 3 – да е местен, висшист и да е защитил до момента поне един проект.

Не по-малко важен му е и другият заместник, който трябва да му помага при оптимистичната програма за възраждане на всички традиции в общината, занемарени през последните години по време на управлението на Ибрахим Палев. След като успя да направи общоградско тържество по случай Бабинден – с музикална програма, подаръци и общ ритуал, сега Ревански си е набелязал 28 февруари като деня, в който ще качи цялата община на Семково за честване на традиционния на времето зимен празник на курорта, в който има 9 писти с различна трудност и с дължина между 1050 м и 300 м, 8 ски плаца и многобройни влекове.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *