Рядка книга на Ив. Шишманов, печатана в Лайпциг, откриха в библиотеката на закрития Механотехникум в Благоевград

Фотокопия на вестници с редактор Христо Ботев още отпреди Освобождението са сред съкровищата, постъпили във фонда на библиотеката на читалище „Н. Вапцаров“ в Благоевград от библиотечната колекция на закрития Механотехникум.
„Тя е от около 30 000 тома, събрани в над 150 чувала, има много ценни неща, но още не са описани“, разкри Митко Каменов от Регионалния експертно-консултативен и информационен център „Читалища“, който заедно с библиотекарите описвал и товарил книгите от закрития Механотехникум.
Младият мъж страшно се впечатлил, като открил оригинален том от книгата „Ив. Вазов. Спомени и документи“ на акад. Иван Шишманов, издадена в Лайпциг две години след смъртта на известния български учен. „Като изключим солидното количество комунистическа литература, освен ценния немски екземпляр намерихме доста албуми, сред които един със снимки на Толстой, едно издание на Националната художествена галерия „Български художници“, друг албум на тракийското изкуство и много речници, което е логично за училищна библиотека“, разказа Митко Каменов.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *