Съдът отмени продажбата на Чифте баня

Първа победа отпразнуваха противниците на кюстендилския кмет Петър Паунов от сдружение СПИНОК, след като Административен съд – Кюстендил отмени продажбата на вековната Чифте баня, въпреки обясненията на общинските съветници, че след като банята е общинска собственост, те могат да я продават. 

Делото е едно от десетината, водено от сдружението с председател адв. Ангел Ангелов срещу решения за продажба на общинска собственост, взети през 2014 и 2015 година. 

Това дело е единственото, спечелено от противниците на кмета Паунов, коментираха юристи от Кюстендил. Решението е на съдия Галина Стойчева и подлежи на обжалване пред ВАС в 14-дневен срок. Обявяването на търг за продажбата на банята, изградена върху древните руини на римските терми в самия идеален център на Кюстендил, предизвика широк обществен отзвук и няколко протеста пред сградата на кметството. Въпреки че два пъти бе насрочван търг, купувач така и не се появи.

Както вестник „Струма” писа, ОбС – Кюстендил с решение от 3 февруари 2015 г. одобри продажбата на култовата за кюстендилци сграда на Чифте баня, намиращата се до нея двуетажна сграда на козметичен салон и градинката около банята чрез публичен търг с явно наддаване по Закона за приватизация и следприватизационен контрол за сумата от 1 026 264 лв. първоначална тръжна цена.

Как общинските съветници са гласували такова решение, при положение че Чифте баня е недвижим архитектурно-строителен паметник на културата и паметник на градинското и парково изкуство с категория от „местно значение”, попитаха членовете на СПИНОК, които дори организираха протести пред община Кюстендил срещу продажбата на банята.

След почти година битки административният ръководител на АС – Кюстендил съдия Галина Стойчева обяви решението за незаконосъобразно, тъй като за Чифте баня приоритетно действие има Законът за културното наследство, според който тя може да бъде предоставена на концесия, но не и продавана, пише в решението на съда. В него е записано още, че общинските съветници много добре са знаели за особения статут на Чифте баня, тъй като към докладната записка има и информационен меморандум и правен анализ, в който е отразено, че двуетажната масивна сграда е архитектурен паметник от категория „местно значение” на територията на община Кюстендил.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *