КАТО ДВЕ КАПКИ ВОДА! СДС и БСП в Петрич се стопиха до 100 и 200 души реална членска маса

Общинската организация на БСП в Петрич насрочи за 10 април провеждането на общинската отчетно-изборна конференция. Тогава ще се избере новото общинско ръководство. Официално номинираните до момента са инж. Йорданка Атанасова, Николай Попов и лесоинженерът Георги Янкулов, служител в Югозападно държавно предприятие – Благоевград.

От общо 48 партийни организации в 25 са приключили събранията за номинации на нов лидер, в 20 от тях е издигната кандидатурата на Йорданка Атанасова. Очакванията са, че тя ще бъде предпочетена и от останалите структури.

Както вестник „Струма“ писа, левицата в Петрич остана без председател след местните избори. Тогава бившият зам. областен управител Димитър Капитанов подаде оставката заради катастрофално слабите резултати на местния вот, а Йорданка Атанасова, която работи като мениджър в известна фирма, бе негов заместник в партията. Тя заедно с Николай Попов са сочени като новите лица в червената партия.

Според ветераните в БСП, които залагат на Попов, Атанасова е от кръга на бившия лидер Димитър Капитанов и не вярват, че е способна да донесе съществена промяна. Подкрепящите я обаче са категорични, че тя не гравитира към никакъв лагер и фактът, че получава огромна подкрепа в партийните организации, бил показателен.

Боледуването на БСП в Петрич не е изолирано политическо явление в общината. Същите проблеми изпитва и някога силното СДС. Сините, които бяха част от Реформаторския блок, се представиха по-зле и от столетницата на вота през миналия октомври. Той не можа да вкара нито един общински съветник в местния парламент, докато левицата успя да вкара поне един – Димитър Капитанов. Лидерът на СДС Борислав Тренчев бе водач на листата, но това не му донесе успех.

В момента в СДС – Петрич, за разлика от БСП, няма напрежение и никой не иска оставката на председателя Борислав Тренчев. Според запознати обаче, това е така, само защото нямало мераклии за поста, а по-важната причина е, че синята партия е загубила последователите си. Членовете с редовен членски внос са много под 100 човека.

БСП има сходен проблем, членовете, които редовно правят вноската си в партийната каса, са под 200. Това не пречи и двете партии да водят по документи стотици членове, но изборите показаха, че това не отговаря на действителността. От водещи партии СДС и БСП се превърнаха в пълни аутсайдери. Или както казват зевзеците в Петрич – БСП и СДС са като две капки вода.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *