Грък премина пеша границата и заяви: От нашето село 7 са протестиращите, зарязали са тракторите и не знаем къде са, пречат ни да си вършим работата

Напрежението сред българските шофьори, блокирали с телата си ГКПП – Кулата, вчера продължи да расте, допълнително подсилено от две случки. При тях постъпи информация, че от вторник следобед автобус с български деца е блокиран в километричната колона пред гръцкия граничен пункт Промахон и гърците не искат да го пропуснат, независимо от настойчивите молби на българските гранични полицаи.

Превозвачът Кирил Марков от Сандански и Вангел Цилев, един от водачите на протестите срещу монополите от курортния град през 2013 година, и двамата от стачния комитет, отидоха да преговарят заедно с български гранични полицаи с гръцката гранична полиция. „Ще поставим условие: ако не пуснат децата, няма да пропускаме гърци да минават границата дори пеша”, решиха преговарящите от стачния комитет. След половин час те се завърнаха и съобщиха на колегите си, че гърците са намерили автобуса в колоната и той ще пресече границата след половин час. След половин час откъм гръцкия пункт действително се зададе автобус, но при приближаването му се видя, че той е с румънски номера. Шофьорите избухнаха в негодувание, тъй като се оказа, че са били излъгани – вместо децата в автобуса имаше екскурзианти за Румъния. Вбесените шофьори се разпоредиха автобусът да се върне обратно.

Пред бариерата изведнъж се появи полски тир, превозващ крави. Шофьорите преградиха пътя му и го накараха да се върне, но за секунди се раздвоиха. Едните настояваха тирът да не се пропуска, а другите настояваха да го пропуснат, тъй като в цял свят никой не спира на границата живи животни. В крайна сметка надделя мнението тирът да бъде пропуснат, а след него още един също с крави. Бяха пропуснати и две катафалки.

Грък с лека кола се престори, че спира на около 40 метра пред бариерата да чака и дори слезе от колата. Но в следващия момент отново се качи и потегли към границата, но бдителните шофьори го спряха. Въпреки че елинът вдигна фланелката си, за да покаже, че има шев от операция на сърцето, шофьорите непреклонно отклониха колата му на паркинга на казиното.

„В нашето село има само 7 души, които протестират, и пречат на другите да си вършим работата. Оставили са тракторите на пътя, изчезнали са и дори не знаем къде са”, недоволстваше сред купчина шофьори на сносен български грък, преминал пеша границата. „За разлика от вашите протестиращи ние сме трезви, но луди глави”, обобщи един от шофьорите.

Встрани от бариерата димеше скара с кюфтета и кебапчета, от която шофьорите си вземаха да похапнат след повече от 24 часа стоене в блокадата на трасето.

Н същото време над 60 тира бяха блокирани в района на Дупница между Дяково и Бинека заради блокадата на Кулата. Те ще останат там, докато се разреши проблемът с преминаването на границата. По нареждане на кмета на община Дупница инж. Методи Чимев бяха монтирани две химически тоалетни и бе осигурена вода на шофьорите за 2 дни. „Тези хора нямат никаква вина за положението, а ние от своя страна няма как да стоим безучастни. Ще помагаме на шофьорите, докато е нужно, разбира се, но за всички е най-добре да се реши проблемът на границата“, коментира инж.Чимев. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *