СТРОИТЕЛСТВОТО В БЛАГОЕВГРАД ЖИВНА! Д. Байкушев стартира спортен комплекс върху 3 дка, червеният лидер Ю. Гошев – кооперация с ресторант и подземен паркинг

Съживяване на инвестиционния интерес в строителството бележи община Благоевград в първите месеци на 2016 г. Куп известни бизнесмени са готови да стартират свои проекти. За няколкото седмици от началото на годината Общинска администрация, РИОСВ, кадастралните служби и други институции, които имат отношение към издаването на строителни разрешения, са отрупани с молби, свързани с инвестиционни намерения.

Сред първите, които „хванаха влака“, е бившият общински съветник Димитър Байкушев, управител на „Бай Санде” ООД, който 3 дни преди Нова година пусна молба до общината за промяна предназначението на терен до Благоевград от „нива” в „обекти за търговия и хранене и спортни игрища“.

Първоначалната идея на Байкушев преди 3 г. е била да строи там футболно, волейболно, баскетболно и хандбално игрище със съблекални и санитарни възли върху площ от 1,5 дка. Сега бизнесменът вече иска ПУП-ът да е върху 3 дка собствена земя в местността Река Бистрица – Делямзински мост. Той е премерил, че отстоянието на имота от шосето по права линия е 150 м, а от крайната регулационна линия на града – 80 м, което ще прави лесен достъпа до открития спортен комплекс.

Предвижда се постройките в него да бъдат със застроена площ по-малко от 5% от тази на имота, едноетажни и без подземно ниво. Игрищата да бъдат с естествена тревна настилка, а свободните площи ще са богато озеленени. Терените ще се ползват целогодишно, а максималният срок, който предприемачът си е дал за строителство, е 24 месеца.

Управителят на „Мак-имоти“ и областен лидер на БСП Юлиян Гошев е подал молба за изменение плана за регулация и застрояване в жк „Запад“, където смята да строи кооперация с височина до 15 м с магазини, ресторант и подземни гаражи. Общинският експертен съвет по устройство на територията при община Благоевград обаче му върна искането, защото в бързането да получи „ок“ Гошев пропуснал да предвиди тротоар.

На 30.12.2015 г. Ирина Величкова, управител на „Виттвер България”, е депозирала в община Благоевград искане да бъде променено предназначението от нива на „административна сграда, автосервиз, автомивка, КПП и тир паркинг“ в местността Лаго, землище на с. Покровник. Точно в тази местност обаче дамата няма да може да строи, защото имотът не попада в устройствена зона за строителство съгласно общ устройствен план на община Благоевград.

Внучката на покойния предприемач Милчо Янудов – Верка, като представляваща дядовата фирма ЕТ „Проминвест – Милчо Янудов – Верка Янудова”, е подала молба за одобрение на ПУП в с. Зелен дол, където възнамерява да прави „машинно-тракторна станция, складове за селскостопанска продукция, складове за резервни части, ремонтни работилници, офиси, битови помещения, складове, навеси, гаражи, автомивка, контролно-пропускателен пункт, парово стопанство”.

Върху нива в местността Шейница на Благоевград гъркът Николаос Йоанис Кириаку, управител на „Воя фасион”, пък възнамерява да построи шивашки цех.

Общинският съветник и хотелиер Румен Калайджиев на 20 януари е поискал разрешение от община Благоевград да смени предназначението на нива вместността Кури дере за „жилищно строителство”. Планираната кооперация ще е максимум на 3 етажа и 40% от терена ще е озеленен. Калайджиев получи „да“ от експертния съвет.

Председателят на Търговско-промишлената палата Ромео Шатев обаче не успя да вземе разрешение за изместване уличната регулация в кв. „Бялата висота”, предвид намерението му да строи в местността Мандаджи баир.

Освен община Благоевград, с молби за разрешителни за строеж са препълнени и районните дирекции на горите в Югозапада и Министерството на земеделието и храните, откъдето се иска преотреждане на горски фондове. Там се обработват молбите по инвестиционни предложоения за изграждането на сградоцентрала и водохващане на нов МВЕЦ „Ридина” в землището на с. Бистрица, за водохващане и изграждане на напорна камера на МВЕЦ „Ярчова скала” в землището на с. Кашина и на планирания в съседство МВЕЦ „Кашина”. Физическо лице пък е подало молба за изграждане на конеферма върху площ от 2,1 дка в местността Тишето край Разлог, има и множество други заявени намерения за по-малки обекти.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *