Топ теми

Получаваш по-голяма заплата в България, ако си…

Синдикатите предлагат по-висока минимална заплата за висшистите, които работят по специалността си.

Синдикатите отчитат, че ако догодина минималната работна заплата стигне 460 лева, хората с висше образование, които работят по специалността си, трябва да получаватминимална заплата около 700. Това според профсъюзите ще помогне за задържането на квалифицирани кадри у нас.

Синдикатите отчитат още, че през изминалата година заплатите са били увеличени в повечето предприятия. Данните показват, че в над 38 на сто от предприятията средната работна заплата е скочила между 5 и 10 на сто.

В близо една пета увеличението е било до 5%, а в друга една пета доходите са били замразени. Намаление на заплатите е имало в много малко от фирмите у нас.

Борислав Найдов изкарва прехраната си като общ работник в строителството. Той е сред онези българи, които през изминалата година не са усетили увеличение на заплатите.

Надява се обаче през тази фирмата, в която работи да има повече обекти, за да може с повече приходи шефът да вдигне заплатата му поне със 100 лева.

Статистиката отчита, че в частния сектор заплатите нарастват с по-бързи темпове, но въпреки това средната работна заплата в обществения сектор е по-висока.

„Една голяма част от този частен сектор фактически не показва истинската сума, която заплаща за труда т.е. имаме заплащания под масата, затова и средната работна заплата там е значително по-ниска”, поясни Любен Томев.

Според работодателските организации ръстът на заплатите в частния сектор ще продължи, но той няма да е драстичен.

„Очакваме да се запази средния процент около 5-6%, разбира се тук трябва да отчетем и факт, че през 2016 бизнесът е натоварен и с по-висока минимална работна заплата”, поясни Камен Колев от БСК.

Според синдикатите обаче има възможност и за по-сериозен ръст на доходите, до 10 или 15 процента средно увеличение. Профсъюзите отчитат, че чаканият ръст в заплащането ще бъде различен за различните сектори.

Доходите са се увеличили най-много в IT сектора с над 32%, значителен ръст има и присчетоводните услуги. По-значително намаляване на работните заплати е регистрирано при научно-изследователската дейност и производството на тютюневи изделия.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *