Само 18 месеца затвор за Атанас Танков, който уби трима приятели с БМВ-то си

Година и половина затвор е наказанието за все още непълнолетния Атанас Танков, който на 5 октомври 2014 г. уби трима свои приятели на пътя, след като ги качи на БМВ-то на баща си и потегли със 125 км/час. Присъдата беше произнесена от Пловдивския окръжен съд и потвърдена от Апелативния, защото липсва протест на прокуратурата, в който да се поиска по-голямо наказание. За сметка на това защитата на Танков е настояла присъдата да бъде заменена с условна, но апелативните съдии отхвърлиха това искане с мотива, че само ефективно изтърпяване на наказанието може да превъзпита момчето, седнало зад волана, без да има книжка, съобщава „Марица”.

На 4 октомври 2014 г. Танков кани на гости в дома си в блок 81 в ЖР „Тракия” в Пловдив трима приятели – Николай Георгиев и Георги Тасев, с които са съученици в Спортното училище, и Дилян Върбанов, който учи в гимназия „Яворов”. Родителите на Атанас ги нямало, но през нощта в апартамента се прибрал брат му и видял, че четирите момчета спят. 

На сутринта Атанас взел ключовете на семейното БМВ, качил приятелите си и потеглили. Той няма книжка и опит на шофьор, но подкарва колата с висока скорост, която според експертизата е 125 км/час – със 75 км над разрешението в града 50 км/час. Очевидец видял бясно движещото се БМВ, чиито десни гуми са извън платното. 

Последвал удар в електрически стълб, колата се завъртяла на платното и се ударила в друг стълб. Този втори сблъсък е фатален за Георги, Николай и Дилян и те загиват на място. Атанас е изваден от колата, след като силно деформираната врата е срязана. Той е ранен тежко и по разказите на същия очевидец буйствал в линейката, но след по-малко от месец лечение е изписан от болницата.

Пред Окръжния съд Танков е признава изцяло вината си, което му дава право на намаляване на наказанието с една трета. Определената от съдебния състав присъда е 2 години и 3 месеца, която става 1 година и 6 месеца след редукцията с една трета. 

Апелативният съд намира, че Окръжният съд „твърде снизходително е слязъл под предвидената в закона максимална рамка на наказанието „лишаване от свобода“, като го е определил в размер на 2 години и 3 месеца, но тъй като няма протест от прокуратурата, последното не би могло да бъде увеличавано.”

Присъдата не е окончателна и може да се обжалва пред ВКС.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *