Т. Гикенски: В Сандански пият чиста и евтина вода, ще се кандидатирам за нов мандат начело на „УВЕКС“ ЕООД

Тодор Гикенски е управител на общинско дружество “УВЕКС” в Сандански от 2009 година. Какво успя да свърши и какво не по време на трите мандата управление, за това как успява да запази най-ниска цена на питейната вода и следствие на какво са честите аварии на ВиК мрежата в курортната община обяснява инж. Гикенски пред вестник „Струма“: 

– Г-н Гикенски, Вие управлявате за трети мандат едно от водещите общински дружества в община Сандански, какво успяхте да изпълните и какво не през тези години?

 – При постъпването ми в дружеството се оказа, че вътре не е това, което се коментира отстрани. Заварих многобройни аварии на мрежата, както в града, така и в населените места. Постоянен режим на водата през летните месеци в най-големите села – Дамяница, Ново Делчево, Левуново, Склаве и в Катуниски район, където попадат селата Петрово, Яново, Враня. Остарялата техника допълнително затрудняваше работата в дружеството. Всички тези неща и други създаваха хаос в управлението на фирмата. Започнахме от най-наболелите проблеми и за кратко време успяхме да решим част от тях. Ще посоча най-мащабните ремонти.

*ПОСТАВИХМЕ РЕГУЛАТОРИ НА МЕСТА И ОГРАНИЧИХМЕ АВАРИИТЕ В ГР. САНДАНСКИ.

* Захранихме с допълнителни количества вода селата Дамяница и Ново Делчево, като по този начин решихме проблема с режима и в селата Левуново, Склаве и Лешница.

* Проектирахме и след това изградихме нови водопроводни отклонения от пречиствателната станция до резервоарите на гр. Сандански.

* Водоснабдихме и селата Вълково, Струма и Лебница, където всичко идваше от помпи и беше с лоши питейни показатели. Сега там пият вода от пречиствателната станция.

– С какво друго се справихте в първите години?

– Искам да кажа, че проблемите не бяха свързани само с водоснабдяването и режима. Като постъпих, дадох на част от ръководния екип да съставят докладни за състоянието на отделите. Нямаше отдел без проблеми. През всичките тези години, макар и трудно, с много усилия успяхме да стабилизираме дружеството и организационно, така започнахме да решаваме проблемите и с водоснабдяването и канализацията в общината.

– Как успяхте да да обновите технологичния парк?

-В АКТИВИТЕ НА „УВЕКС“ ЕООД ПО ДОКЛАДНА НА НАЧАЛНИКА НА МЕХАНИКАТА АВТОПАРКЪТ БЕ В ОКАЯНО СЪСТОЯНИЕ – ОСТАРЯЛА И АМОРТИЗИРАНА ТЕХНИКА.

И в това отношение успяхме да се справим. Сега имаме багери и камиони и друга специализирана техника за всеки терен. Вече можем да реагираме веднага при всички аварии и тежки ситуации.

– Колективът в дружеството застана ли зад Вас, това знаете, че винаги е болезнен въпрос за всеки новопостъпил шеф?

– При всичките налични проблеми, които заварих, и колективът беше объркан. Не бе на ниво, лисваше вътрешен микроклимат за работа. Постоянните аварии и режим на водата изнервяха хората. С общи усилия подобрихме кадрите, като някои от тях израснаха професионално. Имаме новопостъпили водомайстори и те се наложиха успешно.

– Въпреки видимите подобрения в управлението, финансова стабилност и квалификацията на персонала, през тези години са налице и пропуски. Къде ги виждате Вие?

 – Най-големият пропуск на дружеството и най-голям длъжник е на хората, живеещи покрай река Санданска Бистрица. Макар че там направихме доста подобрения, не успяхме да се справим с миризмата, която се носи по поречието. Трябва на всяка цена да ги отстраним и да решим този проблем на хората, който е особено осезателен през летните месеци.

– Какви действия предприемате спрямо некоретните платци и събираемостта на таксите?

 – Имаме проблем с плащането на таксата за ползване на питейна вода. Направили сме много неща за улеснение на гражданите. Въведена е програма за такса – инкасо, със съобщение уведомяваме гражданите с натрупани и просрочени такси. С тези съобщения не искаме да ги стресираме, а да ги подсещаме. Преди дни в едно тв предаване чух, че най-ниските цени на водата били в Хасково и Димитровград. Аз мога да претендирам, че с изключение на две-три малки общински фирми, нашата цена на питейната вода е най-ниска, съумяхме да я запазим такава.

НА НИКОГО НЕ МУ Е ПРИЯТНО ДА ПЛАЩА ВИСОКА ЦЕНА НА ПИТЕЙНАТА ВОДА – 20 ЛЕВА ИЛИ 30 ЛЕВА НА МЕСЕЦ.

Но ниската цена не е показател за събираемостта. Нашето население не е в добро финансово състояние и ако качим цената, това ще доведе до утежнение най-вече за пенсионерите и хората с ниски доходи. При фирмената задлъжнялост ситуацията е както навсякъде. Имаме доста проблеми със събиране на таксата от съседните общини – Струмяни и Петрич. Те не са в добро финансово състояние и бавят плащания. Стигаме до съдебни дела и изпълнителни производства чрез събиране от частен съдебен изпълнител.

– Каква е социалната политика на дружеството към хората с ниски пенсии и доходи?

– Тук е моята лична и най-голяма болка. Всеки ден се сблъсквам със социално слаби хора. Няма как да опростим количества, които са изразходвани. Всичко е свързано с НАП, плащаме 20 процента ДДС и дейности по доставка на тази вода. Нямаме начин да опростим стари задължения. Принудени сме с разсрочени плащания да помагаме на тази група хора. С това нещо не може да си правим експерименти и да нарушаваме закона. Преди време е действала социална политика в тази посока, държавата е плащала част от водата на социално слабите семейства. Но сега не се прилага тази практика, държавата трябва да работи да се помага на социално слабите хора и пенсионери с ниски доходи.

– Предстои одит на дружеството за изтеклата 2015 година, какво е финансовото му състояние?

– Дружеството се подлага на одит всяка година. Общинският съвет избира фирмата за одитиране, досега не сме имали санкции. Финансовото състояние е добро, на общия фон мога да кажа, че е много добро, въпреки тази ниска цена на питейната вода.

– Известно е, че честите аварии в Сандански са заради остаряла ВиК мрежа. Докъде стигна проектът воден цикъл?

– На големите аварии в града реагираме по най-бързия начин. В Сандански при тежка авария тя се отстранява за 5-6 часа.

ПРОБЛЕМЪТ С АВАРИИТЕ В ГРАДА ЩЕ СЕ РЕШИ С ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОЕКТА, СПЕЧЕЛЕН ОТ ОБЩИНАТА, ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА.

Водният цикъл е държавен проект и общината е бенефициент по него. Аз съм виждал в кабинета на кмета одобрен проект за подмяна на основните водопроводи и канализацията за отпадни води, но засега е стопиран. Очаквам новото управление на общината да се справи с това, за да имаме в най-скоро време пречиствателна станция за отпадни води. Водил съм разговори с новото ръководство и те се отнасят много отговорно. И съвместно с Общинска администрация, Общинския съвет и държавата очакваме да се предвижи водният цикъл на Сандански.

– Какво ще кажете на хората, които Ви критикуват за работата?

– Аз знам, че на никого не му е приятно да плаща вода. И мои приятели са ме псували, че плащат високи сметки. Но аз не мога да го избегна, злобата и лошотията са много големи.

– Какво бихте казали на тези, които Ви упрекват, че в дружеството се прилага двойно счетоводство?

– Двойно счетоводство не може и няма как да се прилага в дружеството. Всичко е свързано с НАП и се одитира. Всяка година се извършват одиторски доклади. Прави се финансова ревизия от общината от независими счетоводители. При нас са изчистени нещата. Няма и грам съмнение за прилагане на двойно счетоводство.

– Критикуват Ви, че пречиствателната станция не работи, какво ще отговорите?

– Пречиствателната станция работи вече 7 години, и то на пълни обороти. При пускането й аз имах доста притеснения за нейната ефективност. Аз съм в управителния съвет на съюза на ВиК операторите, колегите ми помогнаха да решим проблемите. Имаше трудности, които в годините са отстранени. Сега в пречиствателната станция работят много добри специалисти. Там всичко е оптимизирано. Персоналът е обучен и когато има новост, се реагира навреме.

ВОДАТА ОТ САНДАНСКИ МИНАВА ПРЕЗ ПРЕЧИСТВАТЕЛНАТА СТАНЦИЯ И ГРАЖДАНИТЕ ТРЯБВА ДА СА СПОКОЙНИ, НЯМА ЛОША ПРОБА НА ПИТЕЙНАТА ВОДА.

Имаме мониторингови програми към РЗИ и контролът от тяхна страна е голям. Не трябва да има грам съмнение за пречиствателната станция.

– Предишният Общински съвет прие Вашия бизнес план за управление на дружеството, сега изготвяте нов анализ, какви са промените?

 – Одобрен е бизнес планът и е гласуван от Общинския съвет. Там е заложено какво трябва да се прави за дългосрочен период. В момента съм депозирал нов план в Комисията за водно регулиране. На този етап няма да предприемаме мерки за повишаване на цената на услугата за питейна вода.

– Предстои конкурс за избор на нов управител на дружеството. Вие ще се кандидатирате ли отново за нов мандат?

– Аз преди се замислях. Но сега, особено когато изготвям новия анализ на дружеството, у мен вече не буди и капка съмнение, че ще се кандидатирам за нов мандат. На болшинството от хората е известно какво съм свършил и какво е постигнато в дружеството. Доста съм направил и предстои да продължа да върша добре работата си. Убеден съм, че с общи усилия на персонала и на Общинския съвет ще се справя. Въпреки че имаше и много нападки през тези години, не само срещу мен, но и срещу моето семейство, те ме подкрепяха и ми дават надежда да продължавам напред.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *