Фирмата на гоцеделчевския предприемач К. Анзов и петричката бизнес империя на В. Георгиев на съд за борчове за милиони

Синдиците на Корпоративна търговска банка, която е в процедура по несъстоятелност, Лазар Илиев и Росен Ангелчев съдят големите си длъжници в Пиринско. Първите, срещу които има образувани дела в Окръжен съд – Благоевград, са ключови производствени предприятия – петричките оранжерии и частният завод за бетонови изделия край Симитли. Срещу „Симпролит” АД, собственик на предприятието за бетонови изделия, има заведени два иска за задължения по кредити за 2 678 306 лв. и за 752 594 лв.

Представител на дружеството е бизнесменът от Гоце Делчев Кирил Анзов, който е в тричленния Съвет на директорите заедно с Емил Спасов и сърбина Милан Девич, изобретател на строителната технология. По технологията „симполит” е изградено летището на руския милиардер Роман Абрамович в Чукотка и тъй като е енергоспестяваща, все по-масово се прилага в заводите в Русия, Сърбия, Грузия и България. Капиталът на дружеството „Симпролит“ АД е над 1 милион лева, от които 510 000 лв. са непарична вноска, а именно недвижимият имот в местността Орловец на село Крупник, където е изграден заводът за бетонови тухли.

В момента в базата се произвеждат пелети и негов собственик е „Съни тера-2007” АД, представлявано от бизнесмените Атанас Пашалиев и Кирил Анзов. Покрай предприятието се разшумя през ноември миналата година заради възникналия пожар. Инцидентът стана по време на работа на първа смяна, когато от средния филтър на цеха лумнали пламъци. Началник смяната Йордан Делисъбев се втурнал да включи пожароизвестителната система и малко преди да напусне сградата с четиримата работници, се чул гръм, разнесла  се топла вълна и покривът се срутил. Като по чудо пострадали нямаше и пожарът бе потушен, но се стигна до значителни щети по машините и елинсталацията. От ръководството на предприятието запазиха мълчание за инцидента.

Проучване на вестник „Струма“ показа, че няколко дни по-рано в Окръжен съд – Благоевград вече са били депозирани исковите молби от страна на синдиците на КТБ. Двете дела ще се гледат на една и съща дата през април.

В едно дело, но срещу три фирми, свързани с петричките оранжерии, ще се разгледа иск за 2 986 553 лв. на банка КТБ. Искът е насочен срещу „В&ВГД оранжерии” ООД, „ВГД Комерс“ ООД и „Топлофикация” ЕАД, които са с едно и също седалище и адрес в град Петрич – шосето за София. В управата на трите дружества са роднини, чиито фирми са като матрьошки. Управител на „В&ВГД оранжерии” ООД е Велин Георгиев, като сред собствениците на дружеството е петричката фирма „ВГД Комерс“ ЕООД, чиито управител е Галина Георгиева.

Ситуацията около оранжериите е изключително любопитна, тъй като освен частната фирма, в нея има още 129 съдружници -физически лица, които притежават акции на стойност от 100 до над 5000 лв. През юли 2015 г. акции е придобила и държавата по силата на дружествен договор, сключен от пълномощник на зам. министъра на земеделието и горите Бюрхан Амазов, едноличният собственик на капитала на „ВГД Комерс” ЕООД Галина Георгиева и 129-те физически лица. Капиталът на дружеството от 1 766 78 акции е разпределен на 176 678 дяла с номинал 10 лв. всеки един. Държавата получава 21 846 дяла на стойност 210 846 лв., фирмата ВГД Комерс ЕООД 148 121 дяла на стойност 1 481 121 лв. и останалите се разпределят между 129-те съдружници, които варират от 11 до 543 дяла.

Любопитното е, че търговското предприятие, стопанисващо оранжериите в Петрич, е заложено, за да получи кредит от банка КТБ, а малка част от дружествения дял е запориран по искане на столична община заради задължение. Галина Георгиева и Велин Георгиев са в Съвета на директорите заедно с Димитър Георгиев на фирма „Топлофикация” ЕАД Петрич, чийто капитал е 18 504 340 лв. Тази фирма, чиято дейност е производство на еленергия за битови нужди, пренос на природен газ от комплекс „Рупите“ до петричките оранжерии, е придобита от „В&ВГД оранжерии” ООД през 2013 г. В същата година мегапредприятието става правоприемник и на други 5 местни фирми като „Консервна фабрика Петрич” ЕООД, „Комуналнобитови услуги” ЕООД, „Кожух Ванга” ЕООД, „СиЗ – Оранжерии Петрич” ЕООД, „БК и РЗ – Петрич” ЕООД, чиито активи също са били заложени в КТБ, показва справка в Търговския регистър.

Делото, което синдиците на фалиралата банката са завели по чл. 422 от ГПК в Окръжен съд – Благоевград за близо 3 милиона лева, е на етап „размяна на книжа“ между страните.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *