Рекордни 4000 гледания навъртя в социалната мрежа хитът „Мотивиран“ на уникалния хип-хоп дует на ЮЗУ студента Марио Герински и десетокласника в Икономиката Радослав Димов, парчето им „Свежарки“ гони 2000 слушания

местни тийнейджъри мечтаят да разкрият на света с първия си видеоклип Марио Герински и Радослав Димов. Двамата симитличани са създали уникална хип-хоп дуетна формация, която изпълнява само авторски песни и вече няколко месеца набира скорост с интернет изяви и живи участия. Името им е Тандем ProFace. Марио е студент по „Стопанско управление“ в ЮЗУ „Н. Рилски“, а Радослав е десетокласник в Икономиката в Благоевград. Приятелството им се ражда покрай спорта, двамата започнали да се засичат по спортните площадки в Симитли и се оказало, че имат и друга обща страст – хип-хопът.
„Аз съм фен на по-стария „old schcool“ стил, докато Радо си пода по „new“ течението, най-новото, но това не ни пречи“, призна Марио Герински.
Нито един от двамата в дуета не се е занимавал с музика специално и извън часовете в училище. Родителите им също не са музиканти, фамилията на Марио има хранителен магазин, баща му е общински съветник, а Радо е от семейство на военен и социална работничка. По-важното обаче е, че меракът им да правят собствени парчета, чрез които да се изявяват пред публика, е огромен. Гордостта им е, че вече имат 16-17 парчета и с умиление и усмивка си спомнят колко трудно им е било да направят първите записи на телефоните си, тъй като нямали друга техника, а и не били наясно точно как да го направят.

„Музиката като инструментал открих в youtube в профила на американци“, разкри детайли от „производството“ Марио Герински. Свързал се с него и получил съгласие за ползване. „Където не ми харесва или не ни пасва – променям, а най-добрите парчета по наша преценка публикуваме в социалната мрежа Фейсбук и в youtube“, обясни той.
Текстовете са изцяло авторски, като двамата в дуета са намерили необичаен вариант да ги пишат: всеки сам прави своя част по предварително зададена тема, събират се накрая и заедно измислят припева, който да пасне на различните части. Не крият, че като са заедно, над в 80% от времето спорят заради различията си в гледните точки, но пък в отношенията си са „брат за брата“. Темите на текстовете подбират според провокацията на момента, не подминават нищо, което ги впечатлява, като почнеш от манталитета и мирогледа на българите и продължиш с егото, суетата, превзетите обноски, безпочвеното самочувствие, корупцията… Марио продължава дългия списък, като натъртва, че бунтарството на дуета се дължи на болезнените „циреи“ на обществото като деградацията и неграмотността, наглото държане на органи на реда, готовността всеки да дава акъл за всичко, но никой нищо да не прави, пасивността на обществото, негативните водещи новини в медиите, дърпането обратно в блатото на всеки, който се осмели да надигне глава.

„Аз съм по-смел в изразните средства и по-директният от двамата, докато Радо, не че не е бунтар, но предпочита клубния стил и по-смекчения тон, предполагам, че причината за тези разлики е в годините и различния жизнен опит“, коментира студентът по стопанско управление и дава пример с хитовата си песен „Агресия“. „Не очаквах тя да се харесва толкова много, най-малкото защото за 7 минути написах текста, а после, като я публикувах, си мислех, че сега ще има да ме критикуват…” Не че много ме вълнуваше кой, какво, как и защо. И то какво стана – точно обратното на очакванията ми, всички се кефят, че редя наред в нея, без грам не ми дреме от нищо“, откровен е Марио.
Двамата няма как да забравят първото си парче, кръстено „За браво“, а най-касовото засега е „Свежарки“, което се радва вече на 4000 гледания в социалната мрежа. Казват, че не се стремят към популярност и гледания, защото главното е, че си правят кефа, но личи, че не им е безразлично като ги канят за изяви, нито дали ги аплодира публиката. Първото им излизане на живо било на коледното парти на Икономиката преди година, оттогава са навъртели 20-ина, сред които най-специалното било на празника на град Симитли. Родният им град и областният център на Пиринско обаче вече стават тесни за творческия им устрем и дуетът обмисля първото си турне, на прицел са градовете в региона Разлог, Банско, Сандански и Петрич. Хипхопърите още не са наясно как точно да организират изявите си и дори са готови да влязат и в ролята на диджеи. Нямат съмнения в себе си, а мотото им е “Който не ни е чул – ще ни чуе, който не ни е харесал – ще ни хареса”.
Усилията им сега са насочени към качеството на записите и непрекъснатото им подобрение, отдавна не ги правят с телефоните си, а с помощта на приятели са си изградили почти истинско студио. Мечтата на двамата е да станат независими в това отношение, за да могат да работят здраво и да се развиват.
Хип-хоп тандемът вече обмисля идеите за първия си клип, в който поле за изява ще имат и най-горещите им привърженици, които се занимават със стрийт фитнес и freerun: деветокласникът в СОУ- Симитли Радослав Младенов, 20-годишният Христо Кордев, който се увлича и по хип-хоп танци, Диан Чачкаров от съседното село Черниче, който се е отдал основно на спортуване, и юношата на ФК“Септември“ – Симитли, десетокласникът Атанас Петров, на когото разчитат да се изяви и като оператор, и за видеообработката на кадрите. Четиримата вече тренират здраво „въздушен балет“ с премятания и всякакви акробатични трикове, чрез които да популяризират новата стрийт култура на Симитли.

За вестник „Струма“ хип-хоп ентусиастите разкриха част от най-новата си песен, която кръстиха „816“:
Марио: „Един живот – една съдба, един отбор – една мечта, малко хора, но със душа, една любов ни събра… Музика и скокове, успоредки, лостове, тичане рисуване, още брат какво ли не, скейтъри, байкъри, фитнес маниаци и рапъри“.
Радо: „Ето ни тук всички на купона, всички напук вадим звук, ръка, свита в юмрук, поздрави със видеочук. Знаеш кое ми е е градчето – любимо място под небето, винаги нося го в сърцето, моето малко скучно гето – тука такава е играта, винаги съм брат за брата“.
Марио: „Във гърдите със компресия мотивиран, със агресия няма нищо да ти спестя, трудния път избрах си пак, недей ми говори за лесния – откачалка съм до пенсия .Толкова съм надъхан винаги на свежо да лъхам, устремен нагоре дърпам, не ми пречи – ще те побъркам“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *