Без консенсус за съдбата на ски зона Банско

Няма консенсус по темата с концесионния договор за ски зоната в Банско. След близо тричасова среща между представители на държавата, местната власт и еколози до съгласие не се стигна.

Според представители на държавата на територията, в която попада концесията, няма незаконно строителство. А ако държавата реши да разтрогне договора с „Юлен“, ще се наложи да плаща неустойка от около 100 млн. лв.

Представители на екоорганизациите не промениха мнението си, че част от съоръженията на територията са строени без предварителна оценка за въздействие върху околната среда.

Затова работна група от две министерства ще иска от концесионера кадастрална карта и регистър на съоръженията, които „Юлен” ползва. Държавата смята, че има известно основание да се иска по-висока цена за концесията на Банско, която тепърва също трябва да се уточнява.

Стига вече спорове и емоции – време е за решения“Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на срещата, предаде БГНЕС.

Тя подчерта, че волята на правителството и указанията на премиера са да се проведе дебат, с цел постигане на консенсус по спорните въпроси за ски зоната в Банско. Василева припомни, че на 19 февруари беше проведено заседание на Съвета за развитие към Министерския съвет, по време на което беше подкрепено предложението за пристъпване към изменение на концесионния договор, с цел прецизиране и привеждане към текущото законодателство.

„След провеждането на заседанието беше взето решение да не се пристъпва към последващо действие преди да се вземе консенсус. Това е желанието ни – да се постигне консенсус по тема, която генерира спорове и емоции”, каза екоминистърът.

„Надявам се да бъде постигнат компромис да бъде изменен договорът за концесията на ски зоната в Банско, за да бъдат максимално гарантирани интересите на държавата”, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Според нея прекратяване на концесионния договор за ски зоната в курортния град ще доведе до директни и косвени загуби за икономиката и за имиджа на страната ни.

Председателят на Междуведомствената група към МОСВ Мариета Немска представи работата и анализа на групата, като подчерта, че предмет на анализа не е строителство на втора кабинка на лифт в Банско, а проблемите с изпълнението на концесионния договор на ски зоната.

Немска подчерта, че ако се предложи прекратяване на договора трябва да се осмислят много добре бъдещите последствия за държавата, концесионера и кмета на Банско при бъдещо съдебно развитие на такова решение.

На срещата за ски зоната, освен Ивелина Василева, Николина Ангелкова, присъстваха и министърът на спорта Красен Кралев, министърът на икономиката Божидар Лукарски, които изразиха несъгласието си с прекратяване на концесията за ски зоната. Според Кралев Банско е важен курорт за провеждане на спортни събития. Той представи широко всички по-глобални спортни събития, които са се провеждали в Банско, както и всички видове спортни дейности, които се развиват там. Кралев съобщи още, че се дават 14 млн. държавни помощи за спортни действия в ски зоната в Банско. Лукарски пък е категоричен, че трябва да се направи втори кабинков лифт, който по думите му е доказано най-екологичният транспорт.

Кметът на община Банско Георги Икономов изрази надежда днес да се вземе компромисно решение и да се продължи напред, „а не да се тъпче на едно място”.

Тома Белев от Асоциация на парковете в България заяви, че за асоциацията е важно, ако държавата и концесионерът признават, че има проблем, той да бъде изчистен в рамките на договора и на закона. Ако това не е възможно, или пък ако са продадени част от съоръженията на трети лица, тогава да се върви към прекратяване, предложи Белев.

„Моят въпрос е имаме ли всъщност концесионен договор, сключен през 2001 г., ако към настоящия момент не е ясно какво сме дали и при какви условия сме го дали?“, попита още той.

От коалиция „За да остане природа в България” заявиха, че не може да се вземе консенсус преди да се реши дали има предишни нарушения в концесионния договор или не.

Петър Петров, адвокат на фирмата концесионер на ски зоната в Банско заяви, че фирмата има една успешна концесия и е атакувана без да е доказано нарушение. Ако договорът бъде прекратен, концесионерът ще търси правата си в съда, стана ясно от думите му. 

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *