Оправдаха 28-г. от с. Абланица за лъжливо обаждане на 112 за масов бой пред дискотека в Благоевград

28-годишен мъж от село Абланица бе оправдан, че подал фалшив сигнал на телефон 112 за масово бой пред благоевградска дискотека. Екшънът се разигра на 7 април 2013 г., когато Садидин Балиев, който бил студент в ЮЗУ, завел брат си Бейхан и Елхан Терзиев да се повеселят в известния нощен клуб „Сън сити“. Компанията пирувала до сутринта, като на няколко пъти се стигало до пререкания с охраната, но накрая подпийналите мъже платили сметката и си тръгнали. На излизане от дискотеката Садидин Балиев се обадил на телефон 112 и съобщил, че през заведението е станало меле и спешно трябва да бъде изпратена линейка.

Съобщението веднага било препратено на дежурния автопатрул, който бил в района. Оказало се, че точно срещу клуб „Сън сити“ по същото време имало полицейски автомобил, в който били Костадин Бонев и Александър Ангелов от отдел „Специални полицейски сили”. Двамата чули разговора, който провел с оператора от 112 С. Балиев, но не видели никакво сбиване. Междувременно пред дискотеката пристигнала още една патрулка, която била изпратена от дежурния полицай в 1-во РУП.

Полицаите Иван Велев и Петър Касев разбрали от колегите си, че инцидент няма. Тогава от двамата братя са снети обяснения още на място, като била направена справка на телефон 112. Така се изяснило, че преди час и половина също е имало лъжливо повикване за сбиване пред същото заведение и изпратената на място линейка се е разкарвала напразно. Двамата братя, които били видимо пияни, са задържани за 24 часа в полицията, където си признали за фалшивия сигнал. В хода на разследването е установено, че обаждането е направено от телефона на Садидин Балиев. Той е обвинен за невярното повикване на единния европейски номер 112, което е престъпление по чл. 326 от НК, и изправен на подсъдимата скамейка.

В хода на делото, което се разгледа от районния съдия Калина Иванова, бяха разпитани множество свидетели – полицаи, охранители и техният шеф, собственикът на заведението, очевидци. Още на първото заседаниие подсъдимият мъж представи своята версия. Той обясни, че по време на купона Елхан Терзиев платил 50 лв. на диджея, за да ги поздрави с 5 песни. Той обаче ги поздравил само с 2 песни и те го попитали защо не е спазил договорката, но охраната се намесила и им наредила да си ходят на масата.

„Ние се изплашихме и аз излязох навън и се обадих на Евгений Хавальов да говори с някого от охраната, но той ми се скара, че го безпокоя в 3 часа. Обадих се на 112 и се върнахме в дискотеката. През това време охраната издърпа Елхан и започна да го влачи към някакъв склад. Ние с брат ми ги последвахме, но гардовете ни нарамиха и нас и започнаха да ни бият – ритаха ни в слабините по стълбите и бяхме изхвърлени навън. Обадих се на телефон 112, че има сбиване и се нуждаем от помощ. Докато разговорях, видях полицаите и казах и на тях, че вътре има пиян човек с 8 охранители и не се знае какво ще стане.

Те отговориха, че това е частна собственост и не могат да се намесват. Накрая Елхан излезе от дискотеката, а ние с брат ми бяхме арестувани. Мен ме глобиха, че съм звънял безпричинно”, разказа С. Балиев. От записите на обажданията му на телефон 112, които са предоставени на съда, си личи, че е бил доста пиян. Оказа се, че той и брат му са ползвали карти на името на софийска фирма, които купили от пазара. Той беше категоричен, че в онази нощ не е подал фалшив сигнал за сбиване, тъй като охраната наистина ги е била по стълбите и пред самата дискотека. Полицаите и охранителите казват, че сбиване не е имало не само в посочения час, но и през цялата нощ. Шефът на охранителната фирма „Алфа груп секюрити“ Росен Туталов твърди, че уволнява на часа служители, които си позволяват да бият клиенти. Въпросните трима охранители, които са били на смяна по време на инцидента, вече не са на работа при него, но по други причини.

При преценката на събраните доказателства съдия Калина Иванова счете, че няма престъпление. Според нея обаждането за бой е по-скоро преувеличено, отколкото лъжливо, и оправдава младия мъж с мотива, че случаят е маловажен. Присъдата подлежи на обжалване в Окръжен съд. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *