Отмениха глоба от 10 000 лв. на благоевградска фирма за некачествено гориво

Районен съд – Благоевград отмени имуществена санкция от 10 000 лв., която Държавната агенция за метрологичен и технически надзор наложи на „Пирин ойл груп“ ЕООД за нарушение на Закона за чистотата на атмосферния въздух. При проверка на бензиностанция на фирмата на главен път Е-79 край Благоевград в присъствието на управителя Веселин Киров е иззета контролна и арбитражна проба от гориво за дизелови двигатели.

На място е съставен протокол от гл. специалист Иво Атанасов, като контролната проба била проверена в изпитателната лаборатория за горива на ДАМТ в София. Експертизата показала отклонение в качеството на течното гориво по показателя „пламна температура“ и резултатът бил изпратен на управителя на фирмата Костадин Тупарски. Той поискал да бъде изпитана и арбитражната проба, но и при повторното изследване било установено същото несъответствие. Последвал акт за административно нарушение, въз основа на който е издадено наказателно постановление с определената санкция от 10 000 лв., която бизнесменът обжалвал в съда.

В хода на делото са разпитани експертите, които потвърдили, че при двукратното изпитване на пробите е констатирана по-ниска пламна температура от стандартната. Според тях това отклонение се получавало от замърсяване на горивото, но не се отразявало по никакъв начин на управлението на автомобилите. Те обяснили, че пробите са иззети от хладилни чанти и оставени за съхранение в специално хранилище. При анализа на доказателствата по делото съдия Екатерина Николова счита, че е бил нарушен редът и задължителните правила за изземване, пренасяне и съхранение на контролните проби, приети в специална наредба. Според съдията нарушението е недоказано и отменя санкцията. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *