ВКС отказа да възстанови на работа бившата директорка на гимназията по туризъм в Разлог К. Бранкова, уволнена след проверка на МОН и РИО

Бившата директорка на Професионалната гимназия по туризъм и хранителни технологии „Никола Стойчев“ в Разлог Катя Бранкова окончателно изгуби делото за уволнението й, което в продължение на пет години водеше най-напред срещу МОН, а след това и срещу гимназията. Висшите магистрати отказаха да отменят заповедта за уволнението й и да я възстановят на длъжността директор, каквито бяха исканията и претенциите на ищцата.

Делото стигна до Върховния касационен съд, след като магистратите на първите две инстанции отхвърлиха исковете на бившата шефка за отмяната на заповедта й за уволнение, пусната от министъра на образованието, и възстановяването й на длъжността директор на ПГТХТ „Никола Стойчев“ в Разлог. Висшите магистрати не допуснаха  касационно обжалване на решението на Благоевградския окръжен съд, което потвърждава това на Разложки районен съд, и осъдиха Бранкова да заплати на гимназията разноските за касационното производство в размер на 500 лв. Определението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомняме, че в края на 2010 година след сигнал и куп жалби до министъра на образованието Сергей Игнатов и до началника на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград Ивайло Златанов, подадени от учители в ПГТХТ за нарушения от страна на тогавашната директора Катя Бранкова, училището стана обект на няколко проверки. Такива бяха направени както от Регионалния инспекторат по образование, така и от образователното министерство. Една от констатациите на експертите бе, че в ученическото общежитие към гимназията не е осигурено 24-часово присъствие на възпитател и в следобедните и почивните дни децата са без надзор. Ученици, преместили се в други училища, не са своевременно отписвани от ПГТХТ, цялата информация в Списък-образец-1, в който се отразява разпределението на часовете, списъчният състав на ученици и учители заедно с преподаваните от тях предмети, била определена по настояване на К. Бранкова за служебна тайна и това надлежно е било записано в правилника за вътрешен ред на училището.

Проверяващите тогава установиха още, че със свое управленско решение бившата директорка е плащала през летните ваканционни месеци пълна заплата на тогавашната преподавателката по туризъм и английски език в гимназията Елка Цуцуманова, която по свое желание в продължение на 2 години е работила на половин щат заради ангажименти в частната си фирма.

След направените проверки и констатираните нарушения К. Бранкова беше освободена от поста директор два месеца след избухване на скандала, а на нейно място временно беше назначена учителката по специални дисциплини, сега вече пенсионер, Васка Пенева.

В момента Катя Бранкова е преподавател в СОУ „Братя Каназиреви“ в Разлог.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *