ДСБ остава в Реформаторския блок

Националното събрание на ДСБ реши партията да остане в РБ, но като опозиция на настоящото управление, съобщава БГНЕС. Лидерът на ДСБ Радан Кънев предложи резолюция на Националното събрание, която включва 5 точки – „Националното събрание потвърждава излизането на ДСБ в опозиция на настоящото управление; Даваме мандат на председатели и националното ръководство да водят преговори за организационно единство на РБ, основано на неговите първоначални цели и предизборна програма; Приема нова организационна структура и нов устав на ДСБ, като основа за развитие и отваряне на партията; Потвърждава учредителните документи на ДСБ и платформата на модерната десница; Дава мандат на председателя и националното ръководство за сътрудничество с граждански и политически организации”. Преди това Кънев заяви, че дава последен шанс на РБ.

„Това беше най-тежкото Национално събрание на ДСБ до момента. Вярвам, че ще бъде и най-тежкото и за много години напред. Показваме, че сме общност, която може да гради по-големи общности. Разделя ни само един въпрос – за бъдещето на РБ”, каза той. Кънев заяви, че е чул страшно много аргументи против РБ и за излизане от него. „Има страшно много неща за тези 3 години, които само аз мога да споделя. Нито ден и час не са били лесни през тези години. От първия момент в началото на преговорите за създаване на коалицията, през изборите, та до настоящия момент. Имам поне 10 пъти повече аргументи от вас, за да поискам от вас да напуснем РБ”, призна лидерът на ДСБ. „Ако ние от ДСБ като създатели на РБ и често пъти като двигатели на Блока мислихме за себе си, че това е просто политическа коалиция щяхме да се провалим, защото, когато лъжеш избирателите, те го чувстват”, подчерта Кънев.

„Вярвайте ми, изобщо не ми е лесно да искам от вас разрешение да продължа с това усилие, което ми струва толкова много през последните години. Моите разочарования за този период от време са десетократни ваши, а ударите в гърба със сигурност са повече, отколкото е получавал всеки един от вас. Няма никаква опасност ДСБ да остане дълго време част от РБ такъв, какъвто е в момента. Но няма морално основание ДСБ и аз да не положим усилия за неговата промяна, която минава през чуване на гласа на избирателите и редови активисти на Блока”, обърна се той към делегатите. Кънев заяви, че иска РБ да се произнесе като единна политическа сила, за каквато са гласували стотици хиляди българи. „Искам всеки лидер в РБ да чуе избирателите и симпатизантите на Блока и да видим след това дали толкова лесно ще вземе решенията, които взима лесно в кабинета си. Ако се откаже това усилие, ако се откаже диалог със структурите и, ако останем на ниво кабинетни решения, вашите аргументи за излизане от Блока са слаби.

Тогава публиката ще чуе много по-силни аргументи и ще ги чуе от мен”, подчерта лидерът на ДСБ. „По тази причина моля да направим последно усилие за изпълнение на обещанието към избирателите да бъдем единни, последно усилие за организационно укрепване на Блока, като обща политическа сила, усилие да чуем активистите и избирателите му. Ако това усилие не се увенчае с успех последиците са повече от сигурни”, обеща Радан Кънев. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *